Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fusie AMC en VUmc van de baan

Home

(TROUW)

'Heeft iemand bezwaar tegen dit huwelijk?' 'Ja, ik!' Dat rampscenario voor een bruiloft doemt voor de twee universitaire medische centra in Amsterdam op. Ze gaan dus voorlopig niet samen, hebben de bestuursvoorzitters Marcel Levi (AMC) en Wouter Bos (VUmc) laten weten.

Zelf willen ze nog steeds graag fuseren tot een instelling die dan het grootste ziekenhuis van Nederland zou worden met 15.000 medewerkers en jaarlijks 500.000 patiënten.

Maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt bezwaar. De fusiewaakhond wijst erop dat het VUmc bij zo'n bruiloft aan bigamie zou doen. Want dit medisch centrum valt nog onder dezelfde rechtspersoon als de Vrije Universiteit. Mochten daar ooit schulden ontstaan, dan zou het nieuwe centrum daar ook last van krijgen - of andersom. Het AMC is al wel gescheiden van de oude partner, de Universiteit van Amsterdam.

De ziekenhuizen blijven verloofd. Levi en Bos lieten weten op meer punten nauw te gaan samenwerken. Zo komt er een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier en een plan over verdeling van taken tussen de beide vestigingen. Zodra de ACM groen licht geeft, gaan beide centra weer naar de burgelijke stand. VU en UvA trokken eerder zelf plannen om te fuseren terug, en een huwelijk tussen beide bètafaculteiten ging ook niet door. Dat plan stuitte op weerstand bij de UvA.

Deel dit artikel