Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Frits Philips (100) overleden

Home

(Novum) - Frits Philips is maandagavond in zijn woonplaats Eindhoven in zijn slaap overleden. Dat hebben een woordvoerder van de familie en het elektronicaconcern Philips dinsdag bevestigd. Op 16 april vierde Frits Philips zijn honderdste verjaardag. Voor die gelegenheid werd Eindhoven tijdelijk omgedoopt tot Frits Philips Stad.

In 1999 werd Frits Philips verkozen tot Nederlands 'beste ondernemer van de eeuw'. Van 1961 tot zijn pensionering in 1971 was hij president van het bedrijf uit Eindhoven. Hij was verantwoordelijk voor internationale ontwikkeling van het bedrijf en zorgde ervoor dat de Technische Universiteit naar Eindhoven kwam en niet naar Arnhem ging. Hij zette zich in voor sociale woningbouw, gezondheidszorg en cultuur en hij voorkwam de sluiting van vliegveld Eindhoven.

Philips is omstreeks middernacht ‘rustig ingeslapen’. De feitelijke doodsoorzaak is zijn hoge leeftijd, zegt een woordvoerder van de familie. Voor zijn eeuwfeest zei hij in Eindhovens Dagblad dat de mens die hem bijblijft, de mens is uit Eindhoven. “De man die bij Philips werkte. De gewone man. Eerlijk en oprecht en hardwerkend. 'Dieje mens', die blijft mij bij en daar houd ik van."

Frits Philips werd op 16 april 1905 in Eindhoven geboren als Frederik Jacques Philips. Hij was een neef van Gerard Philips, de man die het elektronicaconcern Philips in 1891 oprichtte. Frits werkte veertig jaar voor het bedrijf in verschillende functies. Van 1961 tot zijn pensionering in 1971 was hij president van het bedrijf.

Na het behalen van zijn diploma werktuigbouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool Delft kwam Frits in 1930 als bedrijfsingenieur in dienst van Philips. In de Tweede Wereldoorlog zat hij na een staking van medewerkers van Philips vijf maanden in de gevangenis. Daarna werd hij in kamp Vught geplaatst. Voor zijn inspanningen om de levens van joden in het kamp te beschermen, kreeg hij van Israël de Yad Vashem-medaille.

Na de oorlog hield Frits zich bezig met het uitbouwen van het bedrijf in onder meer Zuid-Amerika en Azië. Op 66-jarige leeftijd trad hij af als president. Tot 1977 bleef hij als lid van de raad van commissarissen in dienst van het bedrijf.

Deel dit artikel