Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Friese jeugd weet te boeien op amateur-theaterfestival

Home

AMSTERDAM (ANP) - Jeugtheaterschool Friesland uit Leeuwarden was dit weekeinde op het Landelijk Festival Amateurtheater in Amsterdam de lieveling bij de vakjury van de CVB Theaterprijs 1997 èn het publiek. De Theaterprijs leverde tienduizend gulden op, de publieksprijs vijfduizend.

Volgens de jury, met daarin Marijke Beversluis, Ineke kemper en Trudie Lute, heeft regiseusse Hilde Mulder met 'Schön ist die Jugend' repertoire aangeboord dat naadloos aansluit bij de jonge en enthousiaste spelersgroep. Het stuk behandelt op ironische wijze de ouder-kindrelatie, vanuit het gezichtspunt van de jeugd.

De jonge spelers schakelen, aldus het jury-rapport, moeiteloos van scène naar scène, emotie naar emotie, van jong naar oud en van het Fries naar het Nederlands, waarbij ze in sneltreinvaart haat, liefde, ergernis, plicht, verbazing en verdriet voorschotelen. Dit in een consequent volgehouden speelstijl waarin tekst en beweging elk moment samenvallen.

De andere genomineerde gezelschappen waren het Klein Slottheater uit Zeist, Het Witte Vuur uit Nijmegen, Theater Tracé uit Tilburg, CREA uit Amsterdam en De Kunst (Centrum Amateurkunst Noord-Holland)/Het Witte Theater.

Deel dit artikel