Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fred Racké (1937 - 1996)

Home

DEN HAAG (ANP) - De journalist en jazzfanaat Fred Racké is in de nacht van woensdag op donderdag plotseling overleden. Op weg naar zijn huis in Ter Heijde werd hij getroffen door een hartstilstand. Racké is 59 jaar geworden.

Racké was eind jaren zestig, begin jaren zeventig een bekende sportverslaggever. Als schrijvend journalist werkte hij zestien jaar lang voor Sijthoff Pers, uitgever van onder meer de Haagsche Courant. Hij verwierf landelijke bekendheid toen hij in 1975 in dienst trad van de NOS-televisie, waar hij zich specialiseerde in wielrennen en schaatsen. Sinds 1979 was hij free-lancer.

“Ik vond de sportjournalistiek te benauwend, te eng geworden”, zei hij later in een interview. “Ik kan niet ontkennen dat ik geleidelijk afdrijf van het journalistieke beroep. Er zit namelijk ook een pr-kant aan. Ik overschrijd ook eens een grensje, al kan ik die zaken strikt gescheiden houden.”

Hij mixte journalistiek met voorlichting. Zo was hij tijdens het door Nederland gewonnen Europees kampioenschap voetbal in Duitsland in 1988 voorlichter van de KNVB, een van de presentatoren van het NOS-radioprogramma 'Met het oog op morgen', directeur voorlichting van het Nationaal Bureau voor Toerisme, woordvoerder van het North Sea Jazzfestival en medewerker van Radio West. In die laatste hoedanigheid presenteerde hij onder meer een jazzprogramma. Voor de radio liet hij zich gelden als een hartstochtelijk liefhebber. Vaak, ook vlak voor zijn dood, was hij in de studio in Rijswijk te vinden. In 1990 trad hij in dienst van de gemeente Den Haag om de hofstad als sportstad te promoten, maar het vaste dienstverband knelde al snel.

Deel dit artikel