Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fraude bij NS bij aanbesteding openbaar vervoer Limburg

Home

Redactie

Bussen van Qbuzz. © ANP

De aanbestedingsprocedure van het openbaar vervoer in Limburg is niet zuiver verlopen. De aanbesteding werd gewonnen door NS-dochter Abellio, maar medewerkers van Qbuzz, een ander dochterbedrijf van NS dat voor Abellio het busvervoer zou doen, kregen tegen de regels in vertrouwelijk informatie van een medewerker van Veolia Transport. Veolia was ook in de race voor de aanbesteding.

NS maakte vandaag bekend dat het twee bestuurders van Qbuzz/Abellio op non-actief heeft gesteld. NS bekijkt nog of er extra maatregelen volgen tegen andere betrokken medewerkers. De medewerker van Veolia, die bij dat bedrijf niet meer werkt, zou per 1 mei in dienst treden bij Qbuzz, maar dat gaat niet door.

Abellio is een maatschappij die speciaal voor het openbaar vervoer in Limburg is opgericht. De ex-medewerker van Veolia maakte volgens NS feitelijk onderdeel uit van het biedingsteam van Abellio, hoewel hij nog niet in dienst was van Qbuzz. De voormalige algemeen directeur van Qbuzz had sinds 1 februari een adviescontract, maar dat wordt per direct ontbonden, aldus NS. Op 10 maart werd bekend welk bedrijf in de periode 2016-2031 het openbaar vervoer in Limburg mag gaan verzorgen. Het gaat om een bedrag van 2 miljard euro. De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden.

'NS wilde inzet medewerker Veolia'
Het inhuren van een voormalig medewerker van Veolia gebeurde op voordracht van de NS, volgens de geschorste directie van Qbuzz/Abellio. De aanstelling zou zijn getoetst door de afdeling juridische zaken van de NS. Ook zou de hoogste leiding van de NS volledig op de hoogte zijn geweest van de inzet van deze medewerker tijdens de aanbesteding.

Veolia is 'verbijsterd' over de onregelmatigheden, zei een woordvoerster van het vervoerbedrijf. Zij wilde nog niet ingaan op mogelijke vervolgstappen, zoals de eis dat de aanbesteding wordt overgedaan. Veolia wil eerst 'kijken wat hier verder gebeurt' bij de provincie en de NS.

Dijsselbloem 'not amused'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën oordeelt hard over de onregelmatigheden bij QBuzz. Hij noemt het 'volstrekt onacceptabel'. Dijsselbloem is namens de Staat de enige aandeelhouder in NS.

Volgens Dijsselbloem komt uit de informatie van NS een onthutsend beeld naar voren 'van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers'. De minister stelt vast dat 'het bestaande geheel aan interne regels en controle de onregelmatigheden niet heeft kunnen voorkomen'.

Hij steunt het onderzoek dat de Raad van Bestuur instelt en verwacht dat dit de hoogste prioriteit krijgt. Volgens de minister heeft de NS-directie wel adequaat gereageerd op de eerste signalen over de onregelmatigheden. De acties die de directie neemt zijn 'hard en ingrijpend maar terecht'. Hij zal in nauw contact blijven met NS over 'de opzet, voortgang en uitkomsten van de analyse naar de interne regels, hun effectiviteit en de daaruit te treffen maatregelen'.

'On-Nederlandse toestanden'
Ook de Tweede Kamer is verbijsterd over de fraude en wil heel snel een debat over de kwestie, bleek dinsdag. "Dit geeft een onthutsend beeld", zei Sander de Rouwe (CDA).
D66'er Stientje van Veldhoven wil dat de NS niet meer mee mag doen met aanbestedingen zolang de zaak niet opgehelderd is. "Dit is totaal onacceptabel." Volgens de SP bewijst de zaak dat de marktwerking op het spoor tot excessen leidt waar niemand blij van wordt.

Regeringspartij VVD spreekt van 'on-Nederlandse toestanden' en vraagt zich bij monde van Aukje de Vries af of de overheid nog wel grip heeft op de NS. Duco Hoogland van coalitiepartner PvdA spreekt van een 'heel ernstige zaak'. Mogelijk wil de NS te graag aanbestedingen winnen en is dat een oorzaak, aldus de PvdA'er.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie