Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse troepen in Mali heroveren bolwerk islamisten

Home

Het Franse leger heeft gisteren de Malinese stad Diabaly heroverd op de radicaal-islamitische strijders, die het begin vorige week innamen. De rebellen ontvluchtten Diabaly na dagenlange bombardementen door het Franse leger. Pantservoertuigen van het Franse leger reden gisteren door het centrum van de stad en Franse en Malinese militairen kozen positie bij het legerkamp.

Volgens inwoners namen de rebellen eind vorige week al de benen. In het weekend voerden de Fransen opnieuw luchtaanvallen uit die vooral waren gericht tegen 'voertuigen van terroristen', aldus het leger. De rebellen hebben zich ook teruggetrokken uit Douentza, verder noordelijk.

In een interview met de tv-zender France5 zei de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dat de extremistische strijders bij de luchtaanvallen 'significante' verliezen hebben geleden. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet bekend.

Er zijn nu 2150 Franse militairen in Mali. Afgelopen zondag kregen zij versterking van militairen uit Nigeria, Togo, Benin en Tsjaad, die veel ervaring hebben met woestijnachtig terrein. De Europese Unie heeft aangeboden op 5 februari in Brussel een internationale conferentie te organiseren over Mali.

EUROPA | WERELD 12 Oppositie verwijt Hollande solistisch optreden

Deel dit artikel