Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse toptaks van 75 procent 'daad van rechtvaardigheid'

Home

Kleis Jager

PSG presenteert haar nieuwe aanwinst Zlatan Ibrahimovic © afp

Rijkaards in Frankrijk betalen vanaf volgend jaar een 'patriottisch toptarief' van 75 procent. Stervoetballer Zlatan Ibrahimovic is er niet bang voor; hij tekende een omstreden contract bij Paris Saint-Germain.

De dertigjarige aanvaller wordt in Parijs een van de duurste spelers in de wereld. Hij zal 38.000 euro per dag gaan verdienen. De onderhandelingen duurden wel een tijdje. Zijn zaakwaarnemers eisten de garantie dat hun pupil geen last krijgt van de veelbesproken 'toptaks' waarmee François Hollande als presidentskandidaat vriend en vijand verraste.

Die houdt in dat inkomens boven een miljoen euro met 75 procent worden belast. Een ramp voor voetbalclubs: zeker 100 van de 500 spelers in de hoogste divisie krijgen er mee te maken. Maar 'PSG' hoort bij de meest vermogende clubs. Bijna een jaar geleden kreeg Nasser Al-Kelaifi uit Katar de leiding en voor hem lijkt bijna niets te dol.

Er wordt druk gespeculeerd over de vraag welke oplossing voor 'Ibra' is bedacht. Misschien maakt hij gebruik van een legale mogelijkheid om in Frankrijk te wonen, maar er geen belasting te betalen. Of voert PSG een deel van zijn salaris op als merchandising en reclame, activiteiten met een veel lager tarief. De club kan hem ook een brutosalaris van rond de 56 miljoen betalen, zodat hij op een gewone manier zijn netto basissalaris van 14 miljoen euro overhoudt.

Voor de schatkist zou die laatste optie goed nieuws zijn. Alleen reageerde minister van begrotingszaken Jérôme Cahuzac ontstemd op het nieuws van zijn komst: "Het zijn indecente bedragen op een moment dat van iedereen een inspanning wordt verwacht".

Hoe die inspanning voor de allerrijksten - 15.000 tot 20.000 Fransen verdienen meer dan een miljoen - eruitziet is nog niet duidelijk. De kans bestaat zelfs dat de 75-procentsmaatregel in strijd is met de grondwet, die de burger beschermt tegen confiscatie. En het toptarief kan, opgeteld bij een serie andere verhogingen, waaronder die van de vermogensbelasting, de 100 procent overstijgen.

Cahuzac verzekert dat de belasting er hoe dan ook komt. Hij zal van kracht zijn zolang de begroting van Frankrijk nog niet in evenwicht is. Dat moet in 2017 het geval zijn. Niet dat de maatregel is bedoeld om Frankrijk van de schulden af te helpen, daarvoor is de opbrengst te gering. Het is een 'daad van rechtvaardigheid', in de woorden van Hollande.

In Frankrijk wordt rijkdom meer gewantrouwd dan in veel andere landen. Waarschijnlijk wortelt die weerzin in het katholicisme, dat winstbejag veroordeelt. Terwijl bij het protestantisme het vermeerderen van kapitaal, in combinatie met een matige levensstijl, een plicht is. Volgens een recent opinieonderzoek vindt 30 procent van de Franse bevolking dat rijken hun vermogen werkelijk hebben verdiend. Dat is lager dan in veel andere landen.

In crisistijd wordt dat sentiment sterker. Dat is de reden waarom Hollande zijn voorstel deed. Eerder was hij er zelf tegen, omdat hij een kapitaalvlucht vreesde.

Om dat laatste aan te moedigen beloofde de Britse premier David Cameron de rode loper uit te rollen voor ondernemende Fransen. Londen is nu al de 'zesde stad van Frankrijk', meldde de BBC afgelopen mei plagerig. Er zouden tussen de 300.000 en 400.000 Fransen wonen, een aantal dat volgens Franse critici uit de lucht is gegrepen.

In ieder geval signaleren fiscalisten en makelaars in Groot-Brittannië, Zwitserland en België een flinke toename van het aantal mensen dat zich komt informeren over de voordelen van emigratie. Nu nog zien of ze het er inderdaad op wagen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie