Franse rente op laagste niveau ooit

home

De rente op 10-jarige Franse obligaties is vandaag gedaald tot het laagste niveau ooit. Dit wijst erop dat Frankrijk door steeds meer beleggers bij de veilige landen van de eurozone wordt geschaard.

Het rendement op 10-jarige Franse leningen zakte woensdag in de ochtendhandel tot 2,05 procent. Aan het begin van het jaar stond de Franse rente nog op 3,7 procent.

Onrust
De lage rente is het gevolg van de onrust over de financiële toekomst van vooral Italië en Spanje. Beleggers verruilen obligaties van die landen voor die van landen die ze veilig achten, zoals Duitsland, Nederland en nu dus ook Frankrijk. Eind vorig jaar leek Frankrijk juist nog te worden meegezogen in die onrust. De Franse rente liep daardoor zowel in augustus als november op tot bijna 4 procent.

Frankrijk trekt met zijn relatief veilige status ook beleggers die op zoek zijn naar iets meer rendement dan de meest veilige obligaties, die van Duitsland, bieden. De rente op Duitse 10-jaarsobligaties stond woensdag op 1,2 procent.

Spanje
De rente op vergelijkbare Spaanse obligaties liep vandaag op tot bijna 7 procent, tegen 6,8 procent op dinsdag. De Italiaanse rente lag met 6,05 procent ongeveer even hoog als een dag eerder.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente duidt op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen onder beleggers in het betreffende schuldenpapier.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie