Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse Joden: boos en bang

Home

Pieter van den Blink

PARIJS - Twee uitgebrande auto's in Aubervilliers en een poging tot brandstichting in een synagoge in Montpellier kunnen worden bijgeschreven op de lijst antisemitische aanslagen die Frankrijk te verduren heeft. Die is de laatste tijd al hard aan het groeien. Afgelopen weekeinde brandde een synagoge af in Marseille, werd een andere aangestoken in Straatsburg en een derde geramd met twee auto's in Lyon. Dan was er nog een aanslag op een kosjere slagerij in Toulouse en een vechtpartij tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse jongeren op het vliegveld Orly.

In Marseille hebben de voorzitter van het Israëlitisch Consistorie en de moefti elkaar daags na de brand omhelst en de Joods-Arabische vriendschap geprezen, maar ze hadden elkaar nog niet losgelaten of in hun stad vloog alweer een molotov-cocktail door de lucht, en spatte uiteen voor de voeten van twee agenten die een moskee stonden te bewaken.

Tot nu toe zijn er nog geen doden of zwaargewonden gevallen. Maar de Joodse gemeenschap is bang. Het Centrale Consistorie spreekt van het 'begin van een nieuwe Kristallnacht'. President Chirac en premier Jospin hebben hun bezorgdheid uitgesproken. Synagogen en andere joodse instellingen hebben een zwaardere bewaking gekregen. Het aantal antisemitische aanslagen in Frankrijk is explosief gestegen sinds het begin van de tweede intifada in de herfst van 2000.

Volgens Henri Bettan, secretaris van de beroemde synagoge in de Rue Copernic te Parijs, is de samenwerking met de politie nu goed. ,,Dat is niet altijd zo geweest. De Franse staat heeft eerst lange tijd getracht het probleem te ontkennen, daarna is er een periode geweest waarin zij de Joodse en de Arabische-moslim wereld op één lijn wilde stellen, alsof de twee partijen evenveel schuld hadden. Pas sinds kort heeft de staat erkend dat de Joodse gemeenschap in Frankrijk bedreigd wordt door Arabische-moslimagressie.''

In een gesprek maandagochtend met Roger Kuckerman, woordvoerder van de Joodse gemeenschap zegde premier Jospin ruim duizend extra manschappen toe om de Joodse gemeenschap te beveiligen. ,,Maar de Joodse gemeenschap werkt ook met eigen veiligheidsdiensten,'' voegt Bettan daaraan toe. Zijn synagoge is een symbolische plaats om over de angst onder de Joden te spreken. Het is hier dat twintig jaar geleden de eerste aanslag tegen een Joods doelwit plaatsvond. Een gedenkplaat memoreert de drie doden die toen vielen.

Henri Bettan: ,,De Joodse gemeenschap roept nu op tot een herhaling van de gigantische manifestatie die op die aanslag volgde. Aanstaande zondag zal er opnieuw een manifestatie zijn, om te laten zien dat de situatie ernstig is, en om tegen de rest van de wereld te zeggen: de Joodse gemeenschap in Frankrijk is bang.'' Dat er sinds het begin van de golf antisemitische aanslagen nog geen enkele verdachte gearresteerd is, versterkt de angst.

Op het vliegveld van Orly kwam het tot een gevecht tussen aanhangers van de verschillende partijen in het Midden-Oosten toen Jose Bové, eens een verlicht boerenleider die ten strijde trok tegen McDonald's, terugkeerde uit Ramalla. Hij was door de Israëlische autoriteiten uitgewezen nadat hij steun en solidariteit was komen betuigen met Jasser Arafat. Het betreden van diens belegerde hoofdkwartier is verboden, en dus werd Bové en de groep waarmee hij was, het land uitgezet. Hij werd onthaald door pro-Palestijnse jongeren, die op hun beurt werden opgewacht door een pro-Israëlische groep. Aanvankelijk scholden beide partijen elkaar uit voor terrorist, toen Bové ten slotte verscheen vielen er over en weer klappen. De boerenleider verklaarde dat de antisemitische aanslagen in Frankrijk volgens hem het werk waren van de Israëlische geheime dienst.

Deel dit artikel