Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franse champignonsoep (plus wat ongezouten waarheid)

Home

Karin Luiten

© Karin Luiten
Recept

Honig Franse champignonsoep of een echt vers soepje, zonder veel zout.

Bouillon (soja), tarwebloem, zetmeel, champignons 1,3%, palmvet, zout, glucosestroop, champignonextract 0,1%, smaakversterkers (E621, E627, E631), melkeiwit, kruiden (peterselie, laurier), specerijen (peper, kurkuma, kruidnagel, foelie), emulgator (E471), aroma. Zelf toevoegen: 250 g champignons, 2 eetl. verse bieslook.

Lees verder na de advertentie

Een grappig citaat onlangs in NRC Handelsblad. Robbert de Vreede, Unilevers marketingdirecteur voor de Benelux, beklaagt zich over consumenten: "Als ze ervan overtuigd zijn dat pakjes en zakjes slecht zijn, zijn ze door ons moeilijk te overtuigen van het tegendeel. Het zou goed zijn als wetenschappers en het Voedingscentrum zich vaker uitspreken."

De grote hoeveelheid zout in al die pakjes en zakjes zijn de grote boosdoeners, niet dat snufje dat u bij de piepers doet

Maar die waarschuwen juist alom voor sterk bewerkt voedsel. Net als de Nierstichting, die onophoudelijk wijst op het schadelijke effect van te veel zout eten. En wat zijn de grote boosdoeners? Toch echt pakjes en zakjes, en niet dat snufje zout dat u zelf bij de piepers doet. Van 10 tot 24 maart organiseert de Nierstichting een 'Zoutchallenge', om mensen uit te dagen twee weken lang te minderen met zout.

De zelfs door de overheid vurig gewenste verbeteringen op het gebied van zout, maar ook suiker en vet, schieten nog niet echt op. Honig kondigde ruim een jaar geleden met veel tamtam aan dat ze de e-nummers gingen verwijderen uit hun pakjes, maar de Consumentenbond zegt dat er nog doodleuk evenveel zout in zit.

Honig

Neem de Honig Franse champignonsoep ('Verantwoorde keuze'). Per bord krijgt u 2 gram zout binnen en bij gebrek aan champignons - die moet u zelf toevoegen - is zo'n pakje niet meer dan een peperduur bouillonblokje. In het nieuwe pakje 'Meer dan lekker Champignonsoep' zijn de smaakversterkers eruit geknutseld, krijgt u nog steeds 2 gram zout per bord én bent u een kwartje duurder uit. Tel uit uw winst.

Zo zout als bij Honig heeft u het echter vast nog niet gegeten: bij wijze van reclamecampagne op Facebook laten ze een gezin met drie kleine kinderen een jaar lang verplicht eten uit hun pakjes.

Ik ben dus maar een tegencampagne begonnen, '365 dagen zonder pakjes', samen met zes gezinnen die de pakjes juist manmoedig laten staan. Om de uitdaging ook voor u thuis te vergemakkelijken, heb ik vast een lekker champignonsoepje.

Nodig voor 4 personen:

500 g kastanjecham- pignons
125 ml crème fraîche
1 ui
2 knoflooktenen
25 g boter
2 paddestoelen- bouillonblokjes (tip: Star)
wat takjes peterselie
zout & peper uit de molen

Snipper de ui. Smelt de boter in een soep- of braadpan (dikke bodem) en fruit de ui zachtjes 5-10 minuten. Voeg tegen het eind de knoflook toe uit de knijper. Snij intussen de champignons in dikke plakjes, of als het kleintjes zijn in kwarten.

Doe in de pan en bak op hoger vuur tot ze zacht en bruin beginnen te worden. Giet er 1 liter kokend water bij plus de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat onder een deksel 10 minuten sudderen. Doe de helft (vocht plus champignons) in de blender en voeg de crème fraîche toe. Pureer glad. Doe terug in de pan en roer de gehakte peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met een geroosterd boterhammetje erbij.

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Lees hier meer recepten van Karin Luiten

Deel dit artikel

De grote hoeveelheid zout in al die pakjes en zakjes zijn de grote boosdoeners, niet dat snufje dat u bij de piepers doet