Franse bisschoppen ageren tegen homohuwelijk via mis op feestdag

home

Redactie

Gelovigen staan in de rij om de Maria hemelvaart-mis bij te wonen in de Notre Dame-kathedraal in Parijs © afp

Franse bisschoppen hebben woensdag de katholieke feestdag Maria Hemelvaart aangegrepen om te ageren tegen plannen van de regering om het homohuwelijk te legaliseren en de adoptie van kinderen door homoparen toe te staan.

De bisschoppen hadden een tekst geproduceerd die woensdag in tal van kerken werd voorgelezen. Daarin staat onder meer dat kinderen en jongeren 'volop moeten profiteren van de liefde van een vader en een moeder'. In de Notre Dame in Parijs luisterden circa 5000 gelovigen naar de preek en in de bedevaartsplaats Lourdes circa 20.000 pelgrims.

Kerk
De socialistische regering van premier Jean-Marc Ayrault wil volgend jaar het homohuwelijk en de adoptieregeling invoeren. De regering wordt gesteund door een meerderheid van de Fransen, van wie de meesten zichzelf katholiek noemen maar zelden naar de kerk gaan.

De bisschoppen zijn bang dat het gezin als hoeksteen van de samenleving wordt aangetast. 'Je mag het huwelijk tussen een man en een vrouw niet verwarren met de verbintenis van twee homoseksuelen', zei bisschop Bernard Housset van La Rochelle.

Homo-organisaties hebben felle kritiek geuit op het optreden van de bisschoppen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie