Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Frans-Duitse motor draait en piept

Home

Kleis Jager

De Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. © Getty Images

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel was gisteren in Parijs bij president François Hollande. Samen maakten zij duidelijk dat de Duits-Franse motor van de Europese Unie, waar lang niets meer van werd vernomen, het weer doet. Maar het piept en kraakt nog wel.

Hollande en Merkel lanceerden voor het eerst samen een Europees initiatief: Een 'plan voor groei en werkgelegenheid' als antwoord op de crisis en de groeiende euroscepsis. Het plan zal 27 en 28 juni worden besproken op een Europese top.

Slachtoffer van de hernieuwde Frans-Duitse dadendrang - het woord urgent viel veel - is waarschijnlijk Jeroen Dijsselbloem. Hollande en Merkel zien liever een fulltimevoorzitter van de Eurogroep, een functie die de Nederlandse minister van financiën er nu bij doet.

Toenadering
Voor hun persconferentie bezochten Hollande en Merkel eerst een expositie van Duitse kunst in het Louvre. Dat leverde heel andere plaatjes op dan bij het Europese debuut van Hollande in Brussel een jaar geleden. Toen deed de net gekozen president zijn best zo min mogelijk bij de verguisde bondskanselier, symbool van 'bezuinigingsdrift', in de buurt te komen.

Sinds enkele weken zoekt Hollande nadrukkelijk toenadering. Omdat het met de Franse economie almaar slechter gaat: gisteren werd bekend dat het aantal werklozen in april met bijna 40.000 is gestegen. En ook omdat hij geen alternatief heeft kunnen formuleren voor de Duitse aanpak van besparen op de uitgaven en structureel hervormen.

In Leipzig, bij de jubilerende SPD, omarmde Hollande onlangs zelfs de harde ingrepen van Merkels voorganger Schröder. Die legde vanaf 2002 de basis voor een economie die beter bestand blijkt tegen de schokken van de crisis dan de rest van de EU. Opzienbarend, want voor de meeste Franse socialisten is Schröder nog altijd synoniem met a-sociaal afbraakbeleid.

Ondanks het herstel van de tandem en de ideologische vorderingen van Hollande maakt Berlijn zich nog steeds zorgen over de koers van Frankrijk, de tweede economie van de eurozone.

Geen antwoord
Voor het Merkel-kamp bewees Hollande woensdag opnieuw dat het onder zijn leiding niet opschiet met Frankrijk. De president reageerde afwijzend op een 'to-do-lijst' van eurocommissaris Olli Rehn. Daar staan zes prioriteiten op, zoals - nog dit jaar - een verhoging van de pensioenleeftijd. "De Europese Commissie heeft ons niets te dicteren", zei Hollande. Hij wil zich pas in 2014 - na het raadplegen van de vakbonden - aan dit gevoelige dossier wagen.

Merkels partijgenoten van het CDU namen de Fransman gelijk vol onder vuur. De uithaal van Hollande naar de Commissie duidt volgens de vice-voorzitter van de CDU-fractie in de Bondsdag, Andreas Schockenhoff, zelfs op een 'zekere wanhoop'. "Hollande heeft een jaar na zijn aantreden nog steeds geen antwoord gevonden op de economische en financiële problemen van zijn land. Zijn houding is misplaatst."

Clubje van zelfstandige landen
Hollande's afkeer van sturing uit Brussel past slecht bij een voorstel dat hij Merkel onlangs deed: een 'echte economische regering voor de eurozone'. Het is moeilijk voorstelbaar dat die regering zich zich niet zal bemoeien met landen die treuzelen bij het nemen van maatregelen.

De confrontatie met de Europese Commissie onthult een een oud, fundamenteel meningsverschil tussen Frankrijk en Duitsland. Parijs heeft altijd gewild dat de EU zoveel mogelijk een club van zelfstandige landen blijft. In de economische regering van Hollande houden de lidstaten het laatste woord. Berlijn is eerder voor een unie met serieuze bevoegdheden. Die als dat nodig is ook daadwerkelijk ingrijpt.

Lees verder na de advertentie

 
Slachtoffer van de hernieuwde Frans-Duitse dadendrang is waarschijnlijk Jeroen Dijsselbloem.

Deel dit artikel