Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FRANKRIJK

Home

De wereldkampioen bereikte de eindronde van het EK met de hakken over de sloot. Pas na de allerlaatste speeldag waren de pupillen van bondscoach Roger Lemerre zeker van de eerste plaats in kwalificatiegroep 4. Met dank aan Oekraïne, dat verrassend Rusland achter zich hield.

In de aanloop naar Euro 2000 kwam weer een oude kwaal van de Fransen aan het licht. Op papier beschikte Lemerre over een groot aantal gerespecteerde aanvallers, maar het ontbrak wederom aan een echte afmaker. Tegen Andorra, toch geen groots voetballand, scoorde Frankrijk in twee wedstrijden slechts driemaal: 2-0 thuis en 0-1 uit. Die laatste zege kwam nota bene tot stand door een benutte strafschop van Frank Leboeuf in de slotseconden.

De vooruitzichten op Euro 2000 lijken wat dat betreft iets beter. Met Thierry Henry (Arsenal), Nicolas Anelka (Real Madrid), David Trezeguet (Monaco) en Sylvain Wiltord (Bordeaux) heeft Lemerre op papier een aantal gevreesde aanvallers in huis. Maar, en dat is de vraag van de coach, doen ze straks ook wat van ze gevraagd wordt: scoren.

Toen Anelka vorig jaar twee maal doel trof in de met 0-2 gewonnen wedstrijd tegen Engeland op Wembley, dacht Lemerre het lek boven te hebben. ,,Hij is de ontbrekende schakel in onze ketting, een echte killer'', meende de bondscoach, die na het WK in eigen lanf Aimé Jacquet opvolgde. Vooralsnog rekende Lemerre zich rijk. Bij Real Madrid deed Anelka alles behalve voetballen, dus laat staan scoren. De laatste tijd lijkt hij weer aan de betere hand.

Positief voor Lemerre is dat zijn ploeg al acht duels op rij ongeslagen is. Een slecht voorteken is dat de winnaar van de mondiale titelstrijd zich nog nooit eerder liet kronen tot kampioen van Europa.

ZINEDINE ZIDANE

Vier jaar terug moest Zinedine Zidane de grote Franse held worden tijdens Euro 1996 in Engeland. Daar kwam echter niets van terecht. Dodelijk vermoeid na een slopend seizoen bij Bordeaux kon de nu 27-jarige Zidane zijn stempel niet drukken op het toernooi.

Hoewel Zidane hopeloos uit vorm was, bleef de toenmalige bondscoach Aimé Jacquet zijn team formeren rond de anders zo geniale middenvelder. ,,Frankrijk met Zidane op zestig procent, is altijd nog beter dan Frankrijk zonder Zidane'', meende Jacquet. Met andere woorden: de bondscoach had geen alternatief voor Zizou.

Zidane nam tijdens het WK van 1998 wraak op zijn povere optreden in Engeland. Tijdens de finale tegen Brazilië maakte hij twee van de drie Franse doelpunten. Toch was het weer niet helemaal zijn toernooi. Na een rode kaart tegen Saoedi-Arabië moest hij zelfs twee duels van de Haantjes aan zich voorbij laten gaan.

Zidane, via Cannes en Bordeaux terecht gekomen bij Juventus, kwam vorig jaar vier maanden niet in actie na een knieoperatie. In die periode verspeelde Frankrijk kostbare punten in de race naar Euro 2000: 0-0 tegen Oekraïne en een 2-3 nederlaag tegen Rusland. Hij blijft derhalve van grote waarde voor de wereldkampioen.

Deel dit artikel