Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Frankrijk wil nationale garde van 84.000 man

Home

Redactie en bron: ANP

© EPA

De Franse nationale garde moet over drie jaar bestaan uit 84.000 reservisten. Dat heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) woensdag gezegd na een zitting van het veiligheidskabinet, aldus Franse media. De Garde werd vorige week aangekondigd als reactie op de aanslag in Nice en later in Saint-Etienne-du-Rouvray.

Van de 84.000 moeten 40.000 reservisten onder het ministerie van defensie komen te vallen, aldus Cazeneuve. De overigen komen onder bevel van het ministerie van binnenlandse zaken. De garde moet, als ze hun opleiding hebben afgerond, een deel van de antiterreurtaken van het Franse leger overnemen, die volgens Cazeneuve 'niet altijd gemobiliseerd kunnen zijn'.

Op dit moment patrouilleren er zo'n tienduizend militairen in Franse steden. Vooral in deze maand is het zeer druk voor de Franse militairen, die in opperste paraatheid klaar moeten staan bij de talloze zomerevenementen in het land. Ongeveer 9000 politiemensen worden extra ingezet.

President François Hollande kwam na de bloedige terreuraanslagen in Parijs vorig jaar november al met het idee van een nationale garde. Vorige week maakte hij bekend dat die zo snel mogelijk zal worden opgericht.

Deel dit artikel