Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Frankrijk betreurt incident tegen schip Greenpeace

Home

PARIJS (AFP, ANP) - Frankrijk gaat het “betreurenswaardige incident” onderzoeken, waarbij Franse commando's aan boord van een Greenpeace-schip drongen in de Italiaanse havenstad Brindisi.

Parijs heeft Rome verzekerd de gang van zaken te betreuren en gaat bekijken wie ervoor verantwoordelijk is. De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Van Mierlo heeft Parijs ook om uitleg gevraagd. Het Greenpeace-schip Altair vaart onder Nederlandse vlag. Premier Kok en Van Mierlo zouden de kwestie aan de orde stellen bij hun bezoek aan president Chirac. Ongeveer twintig Franse commando's van de oorlogsbodem Dupleix drongen woensdag aan boord van de Altair. Zij maakten daarbij gebruik van traangasgranaten en bijlen. Dat gebeurde nadat Greenpeace-actievoerders de Dupleix hadden beklad met protestleuzen, gericht tegen de Franse kernproeven. Parijs noemt dat een provocatie van Greenpeace. Volgens de Rotterdamse jurist E. Bik, specialist in maritieme zaken, hadden de Fransen juridisch geen poot om op te staan bij hun actie. “Nederlands grondgebied in een Italiaanse haven. Als de Fransen redenen hebben de bemanning te verdenken, dan hadden zij deze zaak in handen moeten geven van de Italiaanse autoriteiten”, aldus Bik.

Deel dit artikel