Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Franeker heeft na 155 jaar weer universiteit

Home

FRANEKER (ANP) - De universiteit is terug in Franeker. Minister Hermans van onderwijs, oud-commissaris van de koningin van Friesland, opende gisteren het wetenschappelijke onderzoeksinstituut Cartesius als dependance van de Universiteit Twente. Het instituut gaat zich bezighouden met vraagstukken van economische groei en duurzame ontwikkeling.

Op Leiden (1575) na is Franeker de oudste universiteitsstad van Nederland. Op 29 juli 1585 was in wat nu het stadhuis is de opening van de Franeker Academie. De vier faculteiten (godgeleerdheid, rechten, geneeskunde en letteren) kwamen in de 17e eeuw tot grote bloei. Het Franse bewind maakte echter een einde aan de Academie, die van 1815 tot 1843 nog als Rijksathenaeum voortbestond.

Het nieuwe instituut is onderdeel van een reeks investeringen op dit gebied in het noorden. Zo vestigt het Nationale initiatief duurzame ontwikkeling, waarvoor het kabinet 28 miljoen gulden uittrok, zich in Leeuwarden. Groningen krijgt het Biomade Instituut, waarvoor 15 miljoen gulden beschikbaar is en na 2002 mogelijk nog eens 15 miljoen.

De Universiteit Twente, die zich al jaren afficheert als de 'ondernemende universiteit', verzorgt al propedeuseonderwijs in Leeuwaren. Volgens Hermans zal de aanwezigheid van een universitair onderzoeksinstituut in Franeker een impuls zijn voor het hoger beroepsonderwijs in de omgeving.

Deel dit artikel