Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Foutje: uitslag verkiezingen al bekend gemaakt voordat stembus opent

Home

Sacha Kester

Aanhangers van president Alijev juichen als ze horen dat hij de verkiezingen weer heeft gewonnen. © reuters

Niemand had verwacht dat de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan eerlijk zouden verlopen. Toch wordt in landen waar de uitslag van tevoren al vast staat, vaak wel geprobeerd om net te doen alsof de bevolking zelf voor de geliefde leider heeft gekozen. Het was dan ook een tikje gênant dat de kiescommissie van Azerbeidzjan de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend maakte toen deze nog moesten worden gehouden.

De autoriteiten hoopten goede sier te maken met een mobiele app waarmee de bevolking het stemproces tijdens de verkiezingsdag bij kon houden. Er ging echter iets mis, en de uitslag was te vroeg op de app te zien: de zittende president had gewonnen met 72,26 procent van de stemmen. Jammer alleen, dat de stembussen pas een dag later open zouden gaan.

De verkiezingswinst was trouwens minder overweldigend dan in eerdere jaren. Ilham Alijev, die het presidentschap tien jaar geleden van zijn vader overnam, 'won' in 2003 met 76,84 procent van de stemmen en in 2008 maarliefst met 87 procent.

Flinterdun verhaal
Het officiële verhaal is dat er een foutje is gemaakt, en dat de uitslag van 2008 per ongeluk tijdens een test de wereld in is geholpen. Een flinterdun verhaal, zeker omdat de kandidaten die het dit jaar tegen de president opnamen op het lijstje stonden. Een zender van de oppositie heeft een screenshot van 'de uitslagen' gemaakt voordat deze weer waren verwijderd.

De verkiezingen zijn op woensdag gehouden en op dit moment is 80 procent van de stemmen geteld. Alijev zou bijna 85 procent van de stemmen hebben gekregen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie