Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fosforfabriek Thermphos definitief failliet

Home

Chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland. © anp
Update

Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is definitief failliet. De rechtbank in Breda verklaarde vandaag het bedrijf bankroet. Het faillissement was vorige week aangevraagd, nadat het bedrijf al anderhalve maand in een fase van uitstel van betaling zat. Directeur Rob de Ruiter is aangeslagen, zo stelt hij in een persverklaring.

Het faillissement heeft mogelijk grote financiële gevolgen voor de overheid. Als geen investeerder bereid is tot opkoop en doorstart van het bedrijf kan het opruimen van nucleair afval in het bedrijf in opdracht van de overheid mogelijk honderden miljoenen euro's kosten. Het ontmantelen van de fabriek en het saneren van het terrein kost mogelijk nog eens een veelvoud daarvan.

Gisteren vroegen oppositiepartijen CDA en D66 aan minister Henk Kamp van Economische Zaken al opheldering over de zaak.

Vervuilend
Thermphos verkeerde al lange tijd in zwaar weer. Het had last van strenge controles door de overheid. De VROM Inspectie dreigde het bedrijf in 2010 te sluiten als het niet snel iets zou doen tegen het uitstoten van dioxine en zware metalen, zoals cadmium. Ook de veiligheidscultuur binnen de fabriek vertoonde gebreken.

Daarnaast had Thermphos last van Kazachstan dat fosfor tegen bodemprijzen op de Europese markt dumpt. Thermphos was echter zelf bezig haar proces op een milieuvriendelijker manier in te richten, onder meer door fosfaten uit afval te recyclen. Daarnaast moest het grote investeringen doen om de uitstoot van afvalstoffen te minimaliseren. Die combinatie deed Thermphos de das om.

Verkeerde koper
Bestuurster Liliane Schoone van FNV Bondgenoten is bang dat fosforfabriek Thermphos wordt verkocht aan een investeerder die alleen de buitenlandse dochters van het Zeeuwse bedrijf wil. Dat zei ze woensdag in een reactie op het faillissement dat de rechtbank uitsprak over Thermphos.

'Wij oefenen momenteel druk uit op de curator om ook de belangen van de werknemers in Vlissingen en van de maatschappij te laten meewegen', zei Schoone. Ze sprak van een dramatische dag voor de werknemers. Volgens de bestuurster zijn er investeerders die ook de fabriek in Vlissingen willen kopen.

Deel dit artikel