Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Formatie op Curaçao loopt alsnog spaak

Home

VAN ONZE VERSLAGGEVER

MKF-leider Gerrit Schotte verlaat onderhandelingstafel na 'beledigingen'

De formatie op Curaçao verliep met een snelheid waar zelfs Mark Rutte en Diederik Samsom niet aan konden tippen. Deze vrijdag al, twee weken na de parlementsverkiezingen, zou het nieuwe kabinet op het Caribische eiland geïnstalleerd worden.

Het loopt nu toch anders. Ruzies tussen politieke partijen dwarsbomen de coalitievorming. Zondagavond (lokale tijd) barstte de bom en liep Gerrit Schotte van de partij MFK weg bij de onderhandelingen. De ex-premier zegt de 'dagelijkse beledigingen' van Helmin Wiels, partijleider van Pueblo Soberano (PS), zat te zijn.

Het was de bedoeling dat de oude coalitie van MFK, PS en MAN een doorstart zou maken. De verkiezingen leverden de partijen samen twaalf van de 21 parlementszetels op. De bevolking heeft daarmee de steun aan het vorige kabinet uitgesproken, ondanks grote financiële tekorten en ondanks schandalen rond de toenmalige minister-president.

Kabinetsformaties op Curaçao verlopen doorgaans snel doordat partijen een akkoord op hoofdlijnen sluiten. Helmin Wiels, winnaar van de verkiezingen, wilde deze week tot overeenstemming komen en de ministersploeg vrijdag presenteren, op de dag dat het nieuwe parlement voor het eerst bijeenkomt.

Vorige week donderdag tekenden de drie partijen een zogenoemde intentieverklaring, als voorbode van een coalitieakkoord. Dat document blijkt van geen waarde, nu Schotte en Wiels elkaar openlijk beledigen. De PS-leider heeft een dagelijks radioprogramma, waarin hij de ex-premier een 'sociopaat' zou hebben genoemd.

Wat voor Schotte ook meespeelt, is dat zijn rivaal Wiels de screeningswet voor nieuwe ministers heeft omarmd. Als PS aan de macht komen kan Schotte vrijwel zeker niet terugkeren in het kabinet. Hij heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan creditcardfraude en zou banden onderhouden met de maffia.

Het zal voor de uitgesproken Wiels lastig zijn om met andere partijen een meerderheid te vormen. Schotte staat in de startblokken om het initiatief om een coalitie te vormen over te nemen.

Deel dit artikel