Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

FNV gaat verder als de VakBeweging met Ton Heerts als voorzitter

home

Redactie

Vertrekkend voorzitter Agnes Jongerius is aan het woord op het congres van de FNV en de nieuwe vakbeweging in oprichting. Links Tweede Kamerlid van de PvdA Jetta Klijnsma. © anp

Vakcentrale FNV heeft een nieuwe naam: de VakBeweging. Een meerderheid van de 19 FNV-bonden tekende vandaag voor de oprichting van de nieuwe vakbeweging, die weer moet zorgen voor eenheid in het werknemersfront.

Vlnr: De nieuwe voorzitter Ton Heerts, vertrekkend voorzitter Agnes Jongerius en Tweede Kamerlid van de PvdA Jetta Klijnsma. © anp

Ton Heerts, oud-hoofdbestuurder van de FNV en voormalig Tweede Kamerlid van de PvdA, is benoemd als eerste voorzitter van de VakBeweging.

Tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging is besloten nadat in 2011 een conflict was ontstaan rond het pensioenakkoord dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius sloot met kabinet en werkgevers. De grotere bonden Bondgenoten en Abvakabo waren daar fel op tegen. Om de neuzen weer één kant op te krijgen, werd vijf kwartiermakers onder leiding van Jetta Klijnsma gevraagd een opzet te maken voor de vernieuwing.

Lees verder na de advertentie
Vertrekkend voorzitter Agnes Jongerius. © anp

Nieuwe vakbeweging
Deze week besloten de meeste bonden dat ze willen meewerken aan de nieuwe vakbeweging, die volgend jaar mei definitief het licht moet zien. Met de steun van onder meer Bondgenoten, Abvakabo en FNV Bouw heeft de nieuwe vakcentrale al zeker een miljoen leden achter zich staan. De Algemene Onderwijsbond (AOb) zei donderdag na eerdere aarzelingen als laatste aan te haken.

De ouderenbond ANBO, Zelfstandigen in de Bouw (ZBo) en de kappers, pedicures, visagisten van FNV Mooi doen niet mee. Deze drie willen volledige autonomie behouden. De profvoetballers in de VVCS twijfelen nog.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.