Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FNV-bonden eisen plek op bij pensioenoverleg

Home

Redactie economie

Boze FNV-leden bekladden vorige week het kantoor van FNV-Bouw in Woerden. De leuzen 'Verraders' en 'FNV Sloop' staan op de muren. De FNV-leden strijden tegen het pensioenakkoord. ANP © MARCEL © anp

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV willen zelfstandig aan tafel bij minister Kamp voor de uitwerking van het pensioenakkoord. Hierover stuurden zij vrijdag een brief aan het ministerie van sociale zaken en werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes.

 Nu zij het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius hebben opgezegd, willen de bonden zich niet langer door haar laten vertegenwoordigen in het pensioenoverleg. In sociaal overleg dat nodig is om het pensioenakkoord te bewerken tot een wetsvoorstel, willen de bonden afzonderlijk van FNV betrokken worden om alsnog hun invloed te laten gelden.

Op overige sociale thema's, zoals het arbeidsvoorwaardenbeleid, sluiten Abvakabo en FNV Bondgenoten zich wel bij de vakcentrale aan. Het is niet Jongerius, maar cao-coördinator Catalene Passchier die over arbeidsvoorwaarden overlegt met werkgevers en het ministerie.

Vakcentrale FNV heeft geen nader commentaar op de brief van de twee dissidente bonden.

Vorige week maandag stemden zestien van de negentien FNV-bonden in met het pensioenakkoord dat Jongerius met de werkgevers en het ministerie van sociale zaken sloot. Volgens de vakbondsdemocratie was er wel een meerderheid voor het akkoord.

De twee grootste bonden Abvakabo en FNV Bondgenoten stemden tegen en zegden hun vertrouwen op in FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Hiermee tekende zich een scheuring af binnen de FNV, die de positie van werknemers als overlegpartner ernstige schade kan toebrengen.

Door eigen plaatsen aan de onderhandelingstafel op te eisen, wordt de verdeeldheid van FNV alleen maar duidelijker. Toch wil een Bondgenoten-woordvoerder niet van een dolkstoot in de rug van de voorzitter en de koepelorganisatie spreken. "De brief kan niet als een verrassing zijn gekomen. Het is al ruim een week duidelijk dat wij ons in het pensioendossier niet meer vertegenwoordigd voelen door Jongerius."

Lees verder na de advertentie

 Jongerius spreekt niet namens ons.  

Deel dit artikel