Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Florerend DSM zoekt solide sectoren

Home

Van onze redactie economie

Het chemieconcern DSM verwacht dit jaar met financiële records te kunnen afsluiten, maar heeft ook accentverschuivingen aangekondigd. Hoewel de traditionele chemie goed rendeert, wil het concern minder afhankelijk worden van conjunctuurgevoelige sectoren.

Dat zei vice-voorzitter L. Ligthart gisteren tijdens een toelichting op de cijfers over het tweede halfjaar. Het gaat 'slands tweede chemische concern voor de wind. DSM zag de omzet in de afgelopen zes maanden met 33 procent stijgen tot 8,7 miljard gulden. De nettowinst steeg met 67 procent tot 675 miljoen gulden. Deze cijfers geven Ligthart reden om met optimisme te kijken naar de rest van het jaar. Als het tweede halfjaar even goed verloopt als dezelfde periode vorig jaar, dan kan DSM zowel in omzet als in resultaat records schrijven.

Een groot deel van de winst komt nog altijd uit de 'traditionele' activiteiten van het concern, met name de productie van industriële chemicaliën. Binnen deze divisie steeg het resultaat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 331 procent tot 494 miljoen gulden. Deze cijfers zijn echter minder spectaculair dan ze lijken, omdat de chemie in de eerste helft van 1999 wereldwijd in een flink dal zat. En dat is nu precies wat de DSM-top hekelt. ,,In een conjunctuurgevoelige sector maak je soms 5 en soms 30 procent winst'', zegt Ligthart. ,,Dat is niet comfortabel.''

Om die reden verhevigt DSM de inspanningen om de minder conjunctuurgevoelige divisies te verzwaren, met name door op overnamepad te gaan. De oorlogskas bevat een slordige 2,2 miljard gulden en het concern maakte al eerder bekend vooral in farmaceutische bedrijven in de Verenigde Staten geïnteresseerd te zijn. Overigens, zo benadrukt Ligthart, hebben deze divisies het nog altijd beter gedaan dan de markt. Het onderdeel dat halffabrikaten levert aan de farmaceutische industrie boekte een winststijging van 20 procent tot ruim 213 miljoen gulden. In vezels en harsen behaalde het concern een autonome groei van 15 procent, maar de winst bleef beperkt tot 9 procent vanwege de hoge prijzen van grondstoffen.

Eind september denkt DSM meer te kunnen vertellen over de manieren om de resultaten minder conjunctuurgevoelig te maken. De traditionele chemie is overigens veel te belangrijk om van een koerswijziging in de strategie te kunnen spreken, benadrukt Ligthart.

Het kost DSM nog steeds moeite om de met de overname van Gist-Brocades binnengehaalde penicillinepoot winstgevend te maken. Vijf fabrieken gingen al dicht, en Ligthart sluit niet uit dat andere locaties volgen. Met name fabrikanten van het antibioticum in China en Indonesië maken het het concern moeilijk om te concurreren.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie