Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fleur de Weerd wint Bob den Uyl Prijs

Home

Redactie

Fleur de Weerd. © Atlas Contact

Trouw-journaliste Fleur de Weerd heeft vandaag de Bob den Uyl Prijs ontvangen voor het beste journalistieke of literaire reisboek. In 'Het land dat maar niet wil lukken' schetst ze een portret van Oekraïne.

De Weerd deed vanaf 2012 tot begin dit jaar voor Trouw verslag vanuit Oekraïne. Inmiddels is ze als regiocorrespondent Noord-Holland en Flevoland aan de krant verbonden.

Volgens de jury schreef Fleur de Weerd een onbevangen en gelaagd reisboek over het ontwrichte Oekraïne. "Aan de hand van vele conversaties en anekdotes krijg je inzicht in de onderliggende dynamiek van de Oekraïense samenleving. Door onze normatieve opvattingen over goed en fout aan het wankelen te brengen, weet ze een helder licht te werpen op het grijze gebied daar tussenin. Geraffineerd legt ze het spanningsveld in de regio bloot, waarna de lezer achterblijft in het besef dat een oplossing voor dit conflict nog heel ver weg is."

Vijf titels maakten kans op de Bob den Uyl Prijs, die sinds 2004 jaarlijks door de VPRO wordt uitgereikt. De andere genomineerden waren Laurens Samsom met 'Tegendraadse dromen. Dwars door Israël en de Palestijnse gebieden', Sandra Smallenburg met 'Expeditie Land Art. Landschapskunst in Amerika, Groot-Brittannië en Nederland', Laura Starink met 'De schaduw van de grote broer. Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad, Oorlog om Oekraïne' en Tommy Wieringa met 'Honorair Kozak'.

Eerdere winnaars waren onder andere Martin Bril, Cees Nooteboom, Lieve Joris en Michel Krielaars. Aan de prijs is een bedrag van 7500 verbonden.

Een bewerkte voorpublicatie uit 'Het land dat maar niet wil lukken' van uitgeverij Atlas/Contact, verscheen eerder in Trouw: 'Smokkelen voor de nep-Ikea'

Lees verder na de advertentie
© Atlas Contact

Deel dit artikel