Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

First Pacific beurt drie miljard voor Hagemeyer

Home

Van onze redactie economie NAARDEN - First Pacific Company gaat zijn belang van 40 procent in het handelshuis Hagemeyer verkopen. Het bedrijf uit Hongkong heeft dringend geld nodig om zijn schulden af te lossen en wil bovendien in Azië nieuwe bedrijven kopen. Voor Hagemeyer verandert er weinig. “Het huidige beleid wordt onverminderd voortgezet”, zei topman A. Land gisteravond.

Hagemeyer gaat, aldus Land, de komende tijd op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Hij denkt vooral aan institutionele beleggers in Nederland, Engeland, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. Volgens Land is er voldoende belangstelling voor de aandelen. Het beleid van Hagemeyer, dat de laatste jaren sterk is gegroeid, zal niet veranderen. “First Pacific had twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen, maar de raad van bestuur bepaalt het beleid, aldus Land die, met uitzondering van de laatste dagen, slechts “van tijd tot tijd” contact had met de grootaandeelhouder uit Hongkong.

Met de verkoop verliest First Pacific, een conglomeraat dat onder meer actief is in telecommunicatie, groothandel en vastgoed, zijn meest winstgevende onderdeel. Het bezit in Hagemeyer alleen was goed voor een derde van de winst van First Pacific. De koers van First Pacific is de afgelopen zes maanden met maar liefst 78 procent gekelderd. Als gevolg daarvan is Hagemeyer op de beurs nu meer waard dan zijn grootaandeelhouder.

Volgens het persbureau Bloomberg heeft First Pacific, eigendom van de Indonesische miljardairsfamilie Salim, een schuld van ruim drie miljard dollar. De verkoop van de aandelen Hagemeyer zal First Pacific deels gebruiken om die schuld af te lossen. Tegelijkertijd wil het bedrijf nieuwe overnames doen in Azië. Het concern wil het ijzer smeden nu het heet is: door de economische crisis in Azië zijn de koersen enorm gekelderd en zijn veel bedrijven dus een stuk goedkoper geworden.

De investering in Hagemeyer is overigens wel een goede geweest. First Pacific kocht een 51-procentsbelang in 1983 voor 60 miljoen gulden. De aandelen Hagemeyer die nu worden verkocht, zijn ruim drie miljard gulden waard. Had First Pacific de aandelen eerder verkocht, dan was de winst nog veel groter geweest. De koers van Hagemeyer is de afgelopen maanden flink gedaald, onder meer juist vanwege de crisis in Azië. Eind juli noteerde het aandeel nog 122 gulden. Vrijdag was dat 81 gulden.

Volgens Land heeft Hagemeyer betrekkelijk weinig last van de crisis in Azië. Hij verwacht dat de winst over 1997 15 procent hoger zal uitvallen dan die in 1996 en dat de winst in 1998 15 procent hoger zal zijn dan die van vorig jaar. Land zei in de toekomst graag met First Pacific te willen samenwerken en denkt daarbij onder meer aan een joint-venture.

Deel dit artikel