Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fipronilboer Wim ten Ham voelt zich genept door de autoriteiten

Home

Joost van Velzen

Kippenhouder Wim ten Ham tussen zijn dieren. © Koen Verheijden

Sinds vorig jaar zomer fipronil in eieren werd ontdekt, zijn geblokkeerde kippenboeren diep getroffen. Op bezoek bij de familie Ten Ham. "De boer is een gewillige prooi."

Hier moet het zijn. Bij deze mooie, witte boerderij met daarachter een enorme kippenschuur. 68.000 kippen wonen er maar je hoort ze niet als je buiten staat. Het is sowieso stil op het erf van de familie Ten Ham in Ede. Alleen de A30 verstoort de rust. 

Lees verder na de advertentie

Een auto komt aanrijden. Het is de baas zelf. Wim ten Ham, aangenaam. Een rustige man zo op het oog. Geen prater, zo lijkt het. Maar nog voor hij zijn kippen laat zien, brandt hij los. "Je proeft gewoon de oneerlijkheid. We zijn genept door de letter van de wet."

Vierenhalf miljoen eieren hebben we moeten vernietigen! Zo hup, de container in. Dat is toch vreselijk?

Corry ten Ham

De ellende begon in de zomer van vorig jaar. Ten Ham, zijn vrouw en twee van hun zes kinderen waren al op vakantie, toen de bevestiging kwam dat ook de eieren van zijn pluimveehouderij waren besmet met de insecticide fipronil. De kippenboer en constructiebouwer vreesde het al. Hij had voor hij op vakantie ging nog een monster genomen van zijn eieren. De fipronil was immers in de keten terechtgekomen via stalreinigingsbedrijf Chickfriend, dat het middel illegaal in Nederland had gebruikt bij de bestrijding van bloedluis. En Chickfriend, ja, dat bedrijf had Ten Ham ook ingehuurd. "Je moet toch wat. Bloedluis is de grootste vijand van de kippenboer. We bleven er maar last van houden. Toen kwam ik de mensen van Chickfriend tegen. Wij helpen jou van je bloedluis af, zeiden ze. Toen heb ik ze laten komen."

Vernietigen

Er volgde een rampzalige periode voor de familie Ten Ham. Het bedrijf werd op drie fronten geblokkeerd: er mochten geen eieren van het terrein, geen kippen en geen mest. We zitten inmiddels met een mok koffie aan de keukentafel, als Corry aanschuift, de vrouw van Ten Ham. Ook voor haar is de fipronil-affaire een nachtmerrie: "Het weg moeten gooien van de eieren vond ik het allerergste. Vierenhalf miljoen eieren hebben we moeten vernietigen! Zo hup, de container in. Dat is toch vreselijk?"

Haar man is er emotioneel onder: "Ik dacht: ik doe het niet meer. Ik doe-het-niet-meer!"

Als ik de torenhoge eierprijs van de afgelopen tijd erin meeneem kom ik uit op een verliespost van 735.000 euro

Wim ten Ham

Het scheelde niet veel of Ten Ham en zijn kippen werden door hun eigen eieren ingesloten. Ga maar na: de kippen leveren 65.000 eieren per dag. Als die het terrein niet af mogen, hopen de pallets zich in rap tempo op in de schuur. "Op een gegeven moment heb ik de lopende band afgebogen, om ze zo stuk te laten vallen in de container."

© Koen Verheijden

Hij heeft het pas nog uitgerekend. Wat die hele fipronil-kwestie hem gekost heeft en nóg kost want nog steeds mag er geen kip van het erf bij Pluimveehouderij Ten Ham. "Als ik de torenhoge eierprijs van de afgelopen tijd erin meeneem kom ik uit op een verliespost van 735.000 euro. Verdien dat maar eens terug met de huidige eierprijs."

Regeltjes

Eigenlijk hebben zij nog geluk, zeggen ze. Want stel dat Wim en Corry de kippenschuur voorgoed hadden moeten sluiten, dan hebben ze altijd nog hun constructiebedrijf. "Dat is onze redding. Maar hoeveel pluimveehouders hebben dat?"

Weet je wat het meest frustrerende is, stellen Wim en Corry eensgezind. Dit was allemaal niet nodig. Dit had anders gekund. Heel anders. Volgens hen had de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, eerst moeten onderzoeken wat het effect van fipronil is. Wim: "Nu is alleen gekeken door de bril van de regeltjes. Onderzoek het dan eerst. Denk met ons mee." 

Corry: "En hak niet met de botte bijl." Hij weet dat hij het niet hardop zou moeten zeggen, maar Wim heeft sterk de indruk dat de autoriteiten, de politiek, niet bepaald het beste met agrariërs  voorhebben."Er is een politieke stroming die een vermindering van het aantal boeren wil. En boeren zeggen niet veel, die zijn bezig met hun bedrijf en dieren. De boer is een gewillige prooi."

Toch krijgen ze Wim en Corry Ten Ham, allebei gelovig, niet klein: "Er is er maar één die echt regeert."

Lees ook: Bijengif en fipronil zijn onnodig
De landbouw kan rendabel produceren zonder de omstreden bestrijdingsmiddelen, waarvan is aangetoond dat ze veel meer insecten doden dan alleen plaagdieren die oogsten bedreigen.

De strijd om het ei
Na Lidl legt ook Albert Heijn een nieuw en duurzamer ei in de schappen. Want duurzaam, zegt een Wageningse wetenschapper, geldt als het nieuwe normaal. "Er is een grote druk van consumenten en de politiek. Als supermarkten elkaar proberen af te troeven met nieuwe initiatieven, zal dat het tempo van de verduurzaming van hun assortiment alleen maar versnellen."

Deel dit artikel

Vierenhalf miljoen eieren hebben we moeten vernietigen! Zo hup, de container in. Dat is toch vreselijk?

Corry ten Ham

Als ik de torenhoge eierprijs van de afgelopen tijd erin meeneem kom ik uit op een verliespost van 735.000 euro

Wim ten Ham