Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Financier terreurgroep is vrouw uit Terneuzen

Home

De ravage na een zelfmoordaanslag van Al-Shabaab in Somalië. © reuters

Een van de drie vrouwen van wie gisteren bekend werd dat zij zijn opgepakt omdat zij mogelijk geld inzamelden voor de terreurgroep al-Shabaab, komt uit Terneuzen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de verdachte 30 jaar en is ze gistermiddag aangehouden. De vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit, maar ze is geboren in Somalië.

Ook in de Verenigde Staten werden twee vrouwen opgepakt vanwege het financieren van de terreurorganisatie. Dit duo, uit Kenia en Somalië, had de leiding over de geldinzamelactie. De Nederlandse werkte dus ook onder hun hoede.

Het drietal zou volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie een netwerk van vrouwen hebben gerund, die geld inzamelden, zogenaamd voor hulp aan wezen. In werkelijkheid werd het geld via kanalen in Kenia en Somalië naar de terroristen van al-Shabaab gesluisd.

Guerillastrijd
Die terreurgroep is vooral actief in Somalië, maar ook in de buurlanden. In Somalië heeft de orthodox islamitische groep het in kleine delen van het land voor het zeggen en voert hij een guerillastrijd. In Kenia was de groep sinds vorig jaar verantwoordelijk voor verschillende bloederige aanslagen, waaronder de aanval op een winkelcentrum in Nairobi. In mei dit jaar raakten vier Nederlandse militairen gewond, toen al-Shabaab een granaataanval pleegde op een restaurant in Djibouti.

Nadat de vrouw was opgepakt, heeft de politie haar huis doorzocht. Er zijn computers, telefoons en administratie in beslag genomen. Omdat het een Amerikaans onderzoek betreft, hebben de VS om haar uitlevering gevraagd. Vrijdag wordt ze voorgeleid in Rotterdam.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel