Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Financiële risico's voor schatkist fors lager

Home

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem met president van de Algemene Rekenkamer, Saskia Stuiveling. © ANP

De risico's die de overheid loopt op allerlei garanties voor bijvoorbeeld leningen aan banken, de nationale hypotheekgarantie, exportkredieten en Europese noodfondsen zijn fors verminderd. Dat blijkt uit de stukken die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag op de jaarlijkse 'verantwoordingsdag' heeft aangeboden aan het parlement.

In 2012 stond de Staat nog voor in totaal 258 miljard euro garant. Vorig jaar was dat met 44 miljard gedaald tot 214 miljard euro. Dat zijn de 'binnenlandse' garanties voor burgers en bedrijven, maar ook garanties aan internationale instellingen als het IMF, de Europese Centrale Bank en Europese noodfondsen.

De binnenlandse garanties zijn onder meer gedaald doordat ING weer geld van een noodlening heeft terugbetaald en doordat de risico's bij provincies en gemeenten zijn gedaald door het 'schatkistbankieren', waarbij decentrale overheden overtollig geld verplicht bij het Rijk moeten stallen. Volgens Dijsselbloem zijn ook de garanties van Nederland aan Europese noodfondsen als het EFSF het afgelopen jaar fors teruggedrongen.

Uit de stukken blijkt verder dat het begrotingstekort vorig jaar voor het eerst in 5 jaar weer onder de Europese norm van 3 procent uitkwam, op 2,5 procent. De staatsschuld viel met 73,5 procent wel hoger uit dan verwacht. De schuld klom naar 443 miljard euro, omgerekend 26.000 euro per Nederlander.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel