Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Financieel beleid PVV wekt van links tot rechts ergernis

Home

Analyse | Lex Oomkes

Minister Jan Kees de Jager van Financiën draagt woensdag het koffertje met daarin het Financieel Jaarverslag. Donderdag legt het kabinet verantwoording af over het jaarverslag aan de Kamer. © anp

De irritaties in CDA en VVD over de wijze waarop de PVV financieel beleid wil voeren, groeien met de dag. Gisteren leidden die irritaties tot een keiharde botsing tussen minister Jan Kees de Jager van financiën en de financieel woordvoerder van de PVV, Tony van Dijck.

De Jager was al tot het uiterste getergd door de oproep van Geert Wilders, 's ochtends in de Telegraaf, om Griekenland uit de eurozone te gooien. De Jager loopt zich in Brussel het vuur uit de schoenen om de schuldencrisis in de eurozone beheersbaar te houden.

Afwaardering van Griekse schulden of dat land de euro afpakken (wat onder meer ook afwaardering van schulden zou betekenen) zou voor Nederlandse banken, maar vooral voor veel pensioenfondsen, een regelrechte ramp betekenen. Maar Wilders ontkent dat doodleuk. De gevolgen zullen volgens hem erg meevallen. In ieder geval, aldus Wilders, moet je een junk nooit geld geven, want dat zie je nooit meer terug.

De uitspraken van Wilders ontlokten ook bij de financieel woordvoerders van CDA en VVD kritische opmerkingen over een 'onverantwoorde houding'.

Tijdens het debat over de nieuwe regels rond aflossingsvrije hypotheken (van een hypotheek mag voortaan nog maar de helft aflossingsvrij zijn) werd het er niet beter op. Volgens Van Dijck is er helemaal geen aanleiding voor de maatregel. Hij ontkende dat er in Nederland door alle aflossingsvrije hypotheken een tikkende tijdbom bestaat. Dalende huizenprijzen zullen mensen niet met enorme restschulden achterlaten.

Van Dijck verweet De Jager (die lang ijverde voor de nieuwe afspraak tussen de Autoriteit Financiële Markten en de banken) en CDA en VVD mee te werken aan het scheppen van alleen maar meer onrust op de huizenmarkt. In feite zorgt De Jager er voor, dat die markt nog meer stagneert. Waarschuwingen als die van het IMF en van de OESO, dat in Nederland de hoge hypotheekschulden een gevaar kunnen gaan worden, wuifde Van Dijck weg als nutteloze adviezen van linkse clubs. "Laat ze zich met Griekenland bemoeien en niet met een voorbeeldig land als Nederland", aldus de PVV'er.

Als ultiem bewijs dat er geen hypotheekschuldenprobleem is, wees het Kamerlid er op dat het aantal gedwongen verkopen van huizen nergens zo laag is als in Nederland.

De voltallige Kamer en De Jager vielen verontwaardigd over Van Dijck heen. Dat de PVV bij stellingnames vaak de feiten negeert, irriteert ook De Jager in toenemende mate. "U steekt uw hoofd in het zand voor de problemen. We hebben het hier over echte problemen", beet hij Van Dijck toe.

De Jager haalde de cijfers erbij. Volgens hem heeft een kwart van de huishoudens inmiddels een of andere betalingsachterstand. Bovendien is het aantal gedwongen huisuitzetting dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Opeens was het niet meer alleen de linkerkant van de politiek, die de PVV verweet fact free politics, politiek zonder de feiten mee te wegen, te bedrijven.

Deel dit artikel