Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Film over Tanja Nijmeijer: reportage of propaganda ?

Home

Edwin Koopman

Volgens de Chileens-Nederlandse filmmaker Victor Lizperguer is Tanja Nijmeijer in leven. Hij wil een film maken over het Farc-lid, maar stuit op obstakels

„Tanja leeft”. Dat zegt de Chileens-Nederlandse filmmaker Victor Lizperguer (42) die een documentaire wil maken over Tanja Nijmeijer. Hij heeft haar niet gezien maar heeft het wel uit eerste hand. Commandant Raúl Reyes van de Colombiaanse guerrillagroep Farc verzekerde het hem. De Nederlandse studente Tanja Nijmeijer kwam in augustus in het nieuws toen bleek dat ze lid was van de Farc. Het Colombiaanse leger had in het oerwoud dagboeken van haar gevonden. Sindsdien is niets meer van haar vernomen.

De afgelopen dagen kwamen Lizperguers filmplannen in de Colombiaanse en Nederlandse pers. Bron was de Colombiaanse geheime dienst. Die meldde dat een ’Nederlandse journalist van Chileense afkomst’ onder de naam Ivan van der Boer voor de Farc een propagandafilm maakt. Volgens de dienst wordt Nijmeijer ’gedwongen’ aan de opnames mee te werken. Het zou onderdeel zijn van de straf voor het negatieve beeld dat ze van de Farc gaf in haar dagboeken, die uitgebreid in de Nederlandse pers kwamen.

Lizperguer, die al zes jaar in Nederland woont, voelt zich aangesproken. Per telefoon bevestigt hij dat hij zich in Colombia ’om veiligheidsredenen’ presenteert als Ivan van der Boer en dat hij inderdaad al maanden probeert om Nijmeijer te filmen. Zijn opdrachtgever was echter niet de Farc maar het Nederlandse tv-programma ’Nova’.

In augustus verzorgde Lizperguer voor Nova al een exclusief interview met Farc-commandant Reyes. De afspraak was dat ook Tanja een interview zou geven, maar eenmaal in het guerrillakamp bleek ze er niet te zijn. Om haar alsnog te vinden, vroeg Lizperguer in november hulp aan Dick Emanuelsson, een Zweedse journalist die bekend staat als een sympathisant van de Farc. De geheime dienst – die er kennelijk ook van uitgaat dat Nijmeijer nog leeft – onderschepte de e-mailcommunicatie tussen beiden en concludeerde dat ze samen een propagandafilm voorbereiden. Eind november benaderden zowel Emanuelsson als de Colmbiaanse inlichtingendienst Trouw met de vraag of ene ’Van der Boer’ inderdaad voor de Nederlandse televisie werkte.

Nova wist toen nog niet dat Lizperguer zich in Colombia met een schuilnaam presenteert, maar ziet geen reden te twijfelen aan zijn integriteit. Al heeft hij de schijn tegen. Een valse naam creëert ook in Colombia eerder argwaan dan veiligheid. In Lizperguers Nova-interview met de Farc ontbraken kritische vragen volledig. Daarnaast reageerde de filmmaker woensdag uitgerekend op de internetpagina van Anncol fel op zijn vermeende Farc-activiteiten. Dit persbureau wordt in Colombia gezien als een spreekbuis van de Farc. Lizperguer trekt van leer tegen de ’dominante oligarchische klasse’ en de Colombiaanse pers die zich gedraagt als ’slaafse aaseters van de geheime dienst’. „Ik neem duidelijk stelling”, licht Lizperguer toe, „maar ik ben geen deel van de Farc.”

Dat is ook de overtuiging van Nova. „Dat hij uit de linkse hoek kwam, was juist de reden dat hij zo ver kon komen”, laat adjunct-hoofdredacteur Hugo van der Parre weten. „Maar hij was zelf ook een beetje bang van de Farc.”

Vorige maand verbrak Nova de samenwerking omdat er geen zicht op was dat Nijmeijer snel zou opduiken. Lizperguer wil nu voor eigen rekening naar Colombia maar soepel gaat het niet. „De Farc is niet geïnteresseerd om over dat meisje te praten”, verzucht de filmer. „Als je ziet hoe Europa naar die organisatie kijkt, dan denk ik dat het ze wel goed zou uitkomen. Maar ze willen niet.”

Deel dit artikel