Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Filippijns meisje wil geld van man uit Delft die 8 jaar hoorde eisen

Home

Van onze verslaggevers AMSTERDAM, MANILLA - Het twaalf-jarige meisje Rose Marie, dat op de Filippijnen aangifte wegens ontucht deed tegen de 43-jarige sekstoerist Jan van der S. uit Delft, wil schadevergoeding eisen van de man. Dat zegt Nicanor Arriola, directeur van Bahay Tuluyan in Manilla, een organisatie voor hulp aan straatkinderen.

“We hebben contact met een advocaat om de mogelijkheden te bekijken deze man aan te spreken op compensatie voor het misbruik dat haar is aangedaan”, aldus Arriola gisteren. Deze speelde een belangrijke rol bij de identificatie van kinderen op de videobanden en foto's, die de Delftenaar had gemaakt tijdens zijn seksreizen naar de Filippijnen. Hij herkende de twaalf-jarige op het beeldmateriaal. Het meisje was ooit opgevangen bij Bahay Tuluyan.

Eergisteren eiste officier van justitie H. van Os voor de Haagse rechtbank een gevangenisstraf van acht jaar tegen de sekstoerist. Bij hem thuis zijn grote hoeveelheden foto's en videobanden gevonden waarop jonge Filippijnen seksueel worden misbruikt. Zijn advocaat D. van der Landen zegt dat hij nog niets over een eis tot schadevergoeding heeft gehoord.

Arriola is teleurgesteld over de eis. “Als de rechtbank acht jaar oplegt, vind ik dat een te lichte straf voor iemand die de toekomst van deze meisjes vernielt.” Naar Filippijnse begrippen is de eis vrij laag: onlangs nog werd een Australische sekstoerist wegens misbruik van een meisje door de Filippijnse rechter veroordeeld tot 17 jaar. Sinds kort is het zelfs mogelijk de doodstraf op te leggen bij verkrachting van minderjarigen.

Arriola zegt dat hij nog zoekt naar andere kinderen die op de videobeelden waren te zien. Hij bekeek de beelden vorige maand in Manilla, op verzoek van een Nederlandse rechter-commissaris, die voor nader onderzoek naar de Filippijnen was gereisd.

De Filippijnse senator Ernesto Herrera, die eerder bij zijn president Fidel Ramos aandrong op het overdragen van strafzaken tegen sekstoeristen naar het land van herkomst, is zeer tevreden met de eis tegen de man uit Delft. “Ik ben er gelukkig mee, zeker omdat acht jaar voor Nederlandse begrippen een zeer hoge eis is”, laat hij via een woordvoerder weten.

Herrera pleit er voor dat pedofilie op internationaal niveau tot een misdrijf wordt bestempeld. “Misbruik van kinderen is één van de ergste vergrijpen. Het is niet alleen maatschappelijk gezien een onaanvaardbaar verschijnsel, maar veroorzaakt bij de slachtoffers een lichamelijk en geestelijk trauma dat een leven lang bij hen blijft.”Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie