Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fietsen als ervaring

Home

Vincent van Gogh herleeft in een lichtgevend fietspad

"Het wordt een mooi vlak en goed zwart geasfalteerd fietspad en daar strooien we dan in van die typische Van Gogh-kleuren en Van Gogh-patronen (zie hiernaast) duizenden kleine stukjes lichtgevend, glinsterend steen overheen." Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwikkelde - in samenwerking met onder meer de gemeente Eindhoven, en het samenwerkingsverband Van Gogh Brabant - een zeshonderd meter lang innovatief fietspad.

"Het cultureel erfgoed van Vincent van Gogh ontmoet de innovatie van de lichtgevende steentjes en ze versmelten met elkaar. Die ontmoeting maakt het heel interessant. De oude wereld en de nieuwe wereld raken elkaar. Eerlijk gezegd: ik denk dat het prachtig wordt", vertelt Roosegaarde. Het pad wordt volgend jaar aangelegd, vlakbij Eindhoven. Van Gogh heeft er in zijn tijd nog rondgewandeld. Het fietspad moest sowieso opnieuw geasfalteerd worden. "En omdat het er ook best donker is, moest er ook verlichting komen. Maar niet te fel, dat verstoort de natuur te veel. De lichtgevende stukjes steen die wij gebruiken, laden zich overdag op en geven in het donker een heel bijzondere glow af. Heel anders dan gewone straatverlichting. Het maakt het fietsen daar tot een ervaring. En het is tegelijkertijd een hedendaagse herinterpretatie van Van Gogh. Van Gogh meets Roosegaarde. Ik ben er trots op."

Deel dit artikel