Felle discussies over immigratie tijdens eerste tv-debat Frankrijk

home

redactie

Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen en Benoit Hamon voorafgaand aan het debat. © AFP

De vijf kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen die in de peilingen op meer dan 10 procent staan, gingen maandagavond voor het eerst met elkaar in debat op zender TF1. Verschillende breuklijnen tussen de kandidaten werden duidelijk, en vooral op het gebied van immigratie werd fel gedebatteerd. Alle pijlen waren gericht op de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen (Front National).

Belangrijke thema's waren onder andere onderwijs, veiligheid, sociale zekerheid, en de EU. Het openingsthema, de huidige asielcrisis, zorgde meteen voor een hevige discussie tussen Le Pen, de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron (En Marche!), de centrumrechtse François Fillon (Les Républicains), de socialist Benoît Hamon en de linkse Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise).

Lees verder na de advertentie

Le Pen stelde zich defensief op. Ze riep op tot 'het stopzetten van de legale en illegale immigratie'en pleitte voor een maximum van 10.000 immigranten per jaar. Mélenchon weigerde op dat voorstel in te gaan. 'Men biedt vangnetten aan waarin gaten zitten. U kunt quota uitvinden, tickets. Gaat u wie door de mazen van het net glipt in de zee gooien? Gaat u hen een pak slaag geven?', zei hij.

Op het gebied van secularisme botste Le Pen met Macron. Le Pen is fel tegen de boerkini en zei dat multiculturalisme tegen moet worden gegaan. Ze verweet Macron de ernst van de situatie niet in te zien.

Marine Le Pen. © EPA

Hamon haalde uit naar mensen die de immigratiekwestie aangrijpen om angst creëren, waarmee hij impliciet verweest naar Le Pen. 'Ik denk dat we een aanpak nodig hebben die de integratie steunt', aldus Hamon. 

Emmanuel Macron, de enige van de vijf kandidaten die als pro-Europees wordt beschouwd, riep op de Franse verplichtingen binnen de Europese Unie te respecteren, en herinnerde eraan dat Duitsland en Zweden verantwoordelijk zijn voor de opvang van driekwart van de vluchtelingen op het continent.

Die laatste stelling werd scherp betwist door Fillon, die Macron ervan beschuldigde op dezelfde lijn te zitten als de Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

Economische vluchtelingen

Fillon verklaarde dat de meeste asielzoekers economische migranten zijn. 'Een deel van die mannen en vrouwen ontvluchten de oorlog in Syrië, maar de overgrote meerderheid ontvlucht de armoede en komt van overal ter wereld', aldus de Republikeinse voorman. 

Die verklaring is in strijd met de gegevens van Eurostat, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de asielzoekers in de Europese Unie afkomstig is uit Syrië, Afghanistan en Irak. 

Het debat duurde bijna drieënhalf uur. Een opiniepeiling van Elabe wees na afloop Macron aan als winnaar. 

Emmanuel Macron (links) en Francois Fillon. © AFP

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie