Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fed doet drastische renteverlaging

Home

(Novum/Betten) - De Amerikaanse Federal Reserve heeft dinsdag het belangrijkste rentetarief met 75 basispunten verlaagd naar 3,50%. Dat heeft de Fed dinsdag bekendgemaakt. Het betreft een noodingreep. Oorspronkelijk zou de Fed pas op 30 januari zijn volgende rentebesluit nemen.

Het beleidsbepalende comité van het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft de beslissing genomen door een 'verzwakking van de economische vooruitzichten en toenemende neerwaartse risico's op de groei'.

"Bredere financiële marktcondities zijn verder verslechterd en het is moeilijker geworden om krediet te krijgen voor sommige bedrijven en huishoudens", aldus de Fed. "Daarnaast wijzen binnengekomen data op een verdieping van de krimp van de huizenmarkt, evenals op enige verzwakking van de arbeidsmarkt."

In de markt gonsde het dinsdagochtend al van de geruchten dat de Federal Reserve voor opening van Wall Street tot een noodrenteverlaging zou besluiten. Fed-voorzitter Ben Bernanke herhaalde vorige week nog dat hij klaar stond voor aanvullende maatregelen. Toch is de rentestap groter dan verwacht.

Het is zeer ongebruikelijk dat de Fed de rente wijzigt buiten reguliere rentevergaderingen om. Eerder besloot zij tot tussentijds ingrijpen tijdens de krach van 1987 en na de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

In de zomer van vorig jaar verlaagde de Fed de discount rate om de orde op de financiële markten te herstellen. Het belangrijkste rentetarief, ofwel federal funds rate, bleef toen echter onveranderd.

Deel dit artikel