Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FDA keurt hiv-thuistest goed

Home

Redactie

Een hiv- test kit van OraSure Technologies © anp

Amerikanen die bang zijn dat ze met het hiv-virus besmet zijn, kunnen dat over een paar maanden gewoon thuis onderzoeken. Voor het eerst heeft de geneesmiddelen-autoriteit FDA een zelftest goedgekeurd die een half uur na het afnemen van wat speeksel een antwoord geeft.

De FDA heeft zeven jaar nagedacht voor ze de test goedkeurde. Onder aids-activisten waren velen bang dat mensen die zonder deskundige begeleiding zouden uitvinden dat ze besmet waren, meteen zelfmoord zouden plegen. En dat terwijl de uitslag niet honderd procent betrouwbaar is: als de 'Oraquick' test de uitkomst 'positief' geeft, is er nog een kans van één op twaalf dat dat niet zo is.

Omgekeerd is de uitslag 'negatief' maar in twee op de tienduizend gevallen fout, dus de test heeft wel een grote geruststellende waarde. Mits iemand hem juist gebruikt, waarschuwt prof. dr. Jan van Bergen, programmaleider bij SOA Aids Nederland.

"Wij zijn in Nederland erg terughoudend met thuistesten. Want je moet niet alleen een goede test hebben, maar het hele proces moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Moet je de test wel doen, welke test, dat hoort normaal bij de intake als je naar een arts gaat. Hiv is de eerste weken tot maanden nog niet aantoonbaar. Het gevaar is dat mensen bij een negatieve uitslag denken dat er niets aan de hand is, en niet meer veilig vrijen."

Testen buiten de risicogroepen is volgens Van Bergen ook relatief duur. "In de VS zeggen ze: iedereen tussen de 13 en de 64 moet een keer een hiv-test doen. Maar het is toch een geconcentreerde epidemie. Aan de andere kant: 40 procent van de mensen met hiv in Nederland weet niet dat ze het hebben. Die komen te laat in de zorg, dat scheelt hun acht tot tien levensjaren. Als thuistesten zorgt voor een toestroom van mensen die erachter komen dat ze hiv-positief zijn, dan is dat alleen maar meegenomen."

Lees verder na de advertentie

 
Hiv is de eerste weken tot maanden niet aantoonbaarHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie