Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FC Twente ligt langs de juridische meetlat

Home

HAN KOCH

Doyen Sports-zaak heeft innige belangstelling van Openbaar Ministerie

Voetbalclub FC Twente heeft er een toeschouwer bij. Het Openbaar Ministerie, en dan met name het onderdeel Functioneel Parket dat speurt naar fraude "volgt de casus met belangstelling". En met die casus wordt gedoeld op de samenwerking die de inmiddels vertrokken voorzitter Joop Munsterman optuigde met het Maltezer investeringsfonds Doyen Sports.

Een gouden deal noemde Munsterman die samenwerking. De deal over de verkoop van transferrechten uit januari 2014 blijkt een gifpil te zijn en tot overmaat van ramp gaat Twente een lange periode tegemoet waarin de naam van de club in een adem wordt genoemd met oneerbare praktijken en bijbehorende straffen. De club heeft inmiddels wegens de verbintenis met Doyen uit Malta The New York Times gehaald. En dat was geen eervolle vermelding.

Eerst het goede nieuws. Er is volgens de voetbalbond KNVB in Nederland geen club in Nederland te vinden die het voorbeeld van FC Twente heeft gevolgd. PSV flirtte zeer kortstondig met Doyen, maar dat ging niet over de verkoop van transferrechten op spelers, de interesse van de Eindhovense club betrof de contacten van Doyen. Anders dan PSV verkocht Twente economische rechten op spelers in ruil voor enkele miljoenen euro's. In de tijd dat Munsterman aan zijn onderhandelingen begon, was overigens al lang bekend dat dit zogeheten third party ownership (TPO, het eigendom van een derde partij) zwaar onder vuur lag.

Hoe riskant deze constructie was, blijkt nu. Twente leverde bij de licentiecommissie de contracten met Doyen in. Dat leidde aanvankelijk niet tot problemen. De vereiste licentie om mee te doen aan de competitie werd afgegeven. Inmiddels zijn stukken uitgelekt waaruit blijkt dat de ingeleverde contracten lang niet alle bepalingen bevatten uit de overeenkomsten met Doyen. Misleiding heet dat.

De eerste straffen zijn nu uitgedeeld. De club mag drie jaar niet meedoen aan Europees voetbal en moet een boete betalen van 45.250 euro. Dat laatste bedrag wordt door supporters opgehoest.

Misleiding van de licentiecommissie leidt normaal gesproken tot intrekking van de licentie. De bond had die straf kunnen uitspreken, maar deinst terug voor het uit de competitie halen van de club. Er mag doorgevoetbald worden, onder de voorwaarde dat de club meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de structuur van de club. Wat uit dat onderzoek aan aanbevelingen wordt gegeven, moet voor 1 mei volgend jaar zijn ingevoerd, anders is het alsnog einde oefening.

Daarbij blijft het echter niet. Er is tot op heden slechts getoetst aan de eisen die het licentieregelement stelt. Maar de inhoud van de contracten met Doyen moeten nog beoordeeld worden door de aanklager van de KNVB en de wereldvoetbalbond Fifa. Beide kijken onder meer of de contracten op gespannen voet staan met nationale en internationale wetgeving. En op het vinkentouw zit nu dus ook het Functioneel Parket. Bestrijding van criminaliteit in de sport is een van de prioriteiten van het parket. De misleiding van de licentiecommissie van de KNVB zou het delict valsheid in geschrifte kunnen opleveren. Het is nog te vroeg om over een eventuele aangifte daarvan na te denken, is de houding bij de bond.

Vaststaat dat wat Munsterman bij Twente deed, nu niet meer kan. Per 1 mei van dit jaar heeft de Fifa het 'eigendom van een derde partij' verboden, tot grote vreugde van de mondiale spelersvakbond Fifpro, maar tot verdriet van de Spaanse en Portugese bonden, die vrezen dat de kleinere clubs hierdoor financieel niet meer kunnen opboksen tegen de megaclubs.

Wat hangt FC Twente nog boven het hoofd? Precedenten zijn er niet. Of het zou de zaak van de Belgische tweedeklasser RFC Seraing moeten zijn. Die club kreeg van de Fifa naast een reprimande, een waarschuwing en een boete van 136.000 euro, een verbod om nieuwe spelers aan te trekken gedurende vier transferperiodes. De afspraken die Seraing met Doyen maakte lijken op die van FC Twente.

De kans dat de club uit Enschede tegen een Fifa-straf op loopt, is niet denkbeeldig. De TPO-constructie is zeer wijd verspreid, zeker in Latijns-Amerika zijn veel spelers deels eigendom van een derde partij. TPO bestrijden door iedere club te bestraffen, zal geen optie zijn. De Fifa zal het met goede afschrikwekkende voorbeelden moeten doen.

Lees verder na de advertentie

Investeerders in voetbal

Wie zijn de investeerders die zich via het op Malta gevestigde Doyen Sports op het voetbal storten?

"Burgers die geen behoefte hebben publiekelijk bekend te worden", is het antwoord van het investeringsfonds. Wie wil weten hoeveel er wordt omgezet, komt bedrogen uit. Er is geen jaarverslag. Volgens de woordvoerder beschikken de toezichthouders in de landen waar Doyen opereert wel over de juiste gegevens.

Doyen levert twee producten. Een model waarin rechtstreeks een belang wordt genomen in een speler. Die is dan ook contractpartij. Een deel van zijn transfersom en inkomsten uit bijvoorbeeld reclames vloeien weg naar Doyen. Doyen levert de speler begeleiding, maar komt die de afspraken niet na dan moet diezelfde speler ook een boete betalen. Deze inmiddels door de Fifa verboden constructie heeft een opvolger gekregen. Daarin is de speler geen contractpartij meer, maar alleen de club waar hij speelt. Doyen deelt mee in de verkoop van spelers of zelfs in de waardevermeerdering van een heel team. Op de site van Doyen staan nog steeds (ex-)spelers van FC Twente als ware zij nog deels bezit van Doyen. De site is echter niet actueel volgens de woordvoerder.

Deel dit artikel