Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FC Twente geeft meisjes zelfde kans als jongens

Home

door Onno Havermans

FC Twente begint als eerste Nederlandse betaald-voetbalorganisatie een afdeling vrouwenvoetbal. Meisjes en vrouwen kunnen vanaf volgend jaar zes keer per week trainen in een professionele omgeving, waarin alles om voetbal draait. Wanneer andere clubs dat voorbeeld volgen, kan een betaalde competitie voor vrouwen worden opgezet.

Meisjes die dromen van voetbal, hoeven niet langer jaloers te zijn op de jongens. Bij FC Twente dringt de emancipatie door in het topvoetbal.

De eerste vrouwelijke voetbalprofs komen uit Enschede. FC Twente is de eerste Nederlandse profclub die zich niet langer wil beperken tot het mannelijk geslacht. De club gaat op zoek naar talentvolle speelsters voor een eigen damesteam en begint een jeugdafdeling voor meisjes. Manager Mary Kok-Willemsen is een halfjaar geleden aangetrokken om die vrouwentak op te zetten.

„Meisjes die in een gemengd team spelen, zien nu dat ploeggenootjes van 13 of 14 jaar worden weggelokt door een profclub. Maar dat zijn altijd jongens. ’Waarom ik niet?’, vraagt een meisje dat goed kan voetballen zich dan af. Het is mijn ideaal om ervoor te zorgen dat die meiden ook een professionele opleiding kunnen volgen, waarin ze zes dagen per week met voetbal bezig zijn.”

Kok hoopt dat andere clubs het Twentse voorbeeld volgen. Misschien komt er dan ooit een vrouwelijke tegenhanger van de eredivisie. „Maar we moeten damesvoetbal niet vergelijken met de mannen. Dat gebeurt ook niet bij hockey of volleybal. Damesvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland, met nu al 85.000 voetballende meisjes en vrouwen. In Amerika speelt het nationale team in een uitverkocht stadion, dat kunnen we hier ook afdwingen. Maar dan moeten we af van de amateurstatus waarbij je hooguit drie keer per week traint.”

Mary Kok is al jaren bezig met de promotie van het vrouwenvoetbal. Samen met haar man Jurgen runt ze het adviesbureau Fimi Prof Sports, ze nam drie jaar geleden het initiatief voor oprichting van de Meidenvoetbalschool in het Gelderse Huissen en ze is trainster van de Zwolse hoofdklasser Be Quick’28. Daar heeft ze twee internationals onder haar hoede. „Manon Melis, dochter van de vroegere rechtsbuiten van Feyenoord Harry Melis, komt uit Ridderkerk. Maar ze heeft een kamer gezocht in Zwolle omdat ze bij ons op het hoogste niveau wilde spelen. En Marloes de Boer pendelt vier keer per week tussen Groningen en Zwolle om te trainen.”

Ze wil maar zeggen: die meiden hebben net zoveel over voor hun sport als jongens in de jeugdafdeling van een profclub. Maar op amateurbasis is het moeilijk de top te bereiken. „In een betaald-voetbalorganisatie kun je daar wat aan doen. Nu vertrekken talentvolle speelsters in het grensgebied nog voor een zakje geld naar de Bundesliga.”

FC Twente komt over ruim een maand met een uitgewerkt plan. „Dan gaan we met amateurclubs om de tafel en kunnen we meiden laten zien wat we te bieden hebben. Het is niet alleen idealisme, de club ziet hier een toekomst in.”

Deel dit artikel