Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FBI waarschuwt voor de gevaren van 'slim' speelgoed

Home

Redactie

Spraakpop Cayla (links) en haar vriendinnen. © Genesis Toys

Een pratende Barbie of een knuffelbeer die stemmen herkent: de FBI waarschuwt ervoor. 'Slim' speelgoed dat verbonden is met internet of smartphones, kan namelijk grote privacy- en veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

Dat er mogelijke gevaren kleven aan digitaal speelgoed is al eerder aan het licht gekomen. In Duitsland is bijvoorbeeld de pop Cayla (van Genesis Toys) verboden vanwege het gevaar van een hack. Ook zijn miljoenen gesprekken tussen kinderen (onder wie Nederlandse) en CloudPet-knuffels uitgelekt. Nu geeft ook de Amerikaanse FBI een officiële waarschuwing uit.

Lees verder na de advertentie

In een artikel van de Amerikaanse inlichtingendienst is te lezen dat 'slim' speelgoed microfoons, camera's, GPS, data-opslag en spraakherkenning kan bevatten waarmee persoonlijke gegevens gelekt kunnen worden. Speelgoed dat met internet of Bluetooth verbonden is, blijkt gemakkelijk te 'hacken'.

Gevoelige informatie

Een simpele conversatie met of rondom speelgoed bevat al snel gevoelige informatie over het kind, bijvoorbeeld de naam, de school en de activiteiten van het kind. Er worden steeds meer apparaten en speelgoed geproduceerd waarbij deze informatie gebruikt wordt om de interactie en advertenties erop aan te passen. En ook individuele hackers kunnen door de slechte beveiliging vervolgens bij de data. 

Het Duitse ministerie van economie en technologie adviseerde ouders om 'Cayla' te vernietigen, de FBI raadt aan om ten minste na gebruik van het speelgoed de batterijen eruit te halen. 

Lees ook: Luistervinkjes als pop Cayla ogen onschuldiger dan ze zijn

Deel dit artikel