Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

FBI in de maag met 26.000 Bitcoins na online inval

Home

Joachim Springer

© afp

Online boeven vangen is een stuk gecompliceerder dan een 'echte' inval doen. Dat ondervindt de FBI tijdens de naweeën van de inval bij de online zwarte markt Silk Road.

De Amerikaanse veiligheidsdienst legde vorige week 'de meest geavanceerde en uitgebreide criminele marktplaats op het internet' plat. Bovendien werd de oprichter, Ross William Ulbricht, gearresteerd.

Alleen maar winst, zo lijkt het. Maar de naweeën van de inval bezorgen de FBI kopzorgen. De organisatie zit nu opgescheept met de ruim 26 duizend Bitcoins die in omloop waren op Silk Road. Die digitale valuta is omgerekend 3.2 miljoen dollar waard. Dat bedrag staat op de openbare 'wallet' van de FBI.
 
Silk Road-gebruikers eisen het geld terug. Sommige handige internetgebruikers wisten het adres van de digitale portemonnee van de FBI te achterhalen en gebruiken die kennis om online hun gal te spugen. Dat doen ze door een bedrag over te maken van 0.00000001 BTC, de laagst mogelijke transactie, vergezeld van een 'publieke notitie'.

'Veel goederen die verkocht werden via Silk Road waren volledig legaal. Je kunt nooit weten of dit geld gebruikt is voor onwettelijke aankopen. Geef het terug', schrijft één van de donateurs.

Vernietigen
Een woordvoerster van de FBI geeft op de website van Forbes toe dat dit voor de organsatie 'nogal nieuw is'. Op de vraag wat de FBI met de Bitcoins gaat doen antwoordt ze: "We houden ze vast tot het gerechtelijk proces over is. Daarna vernietigen we ze misschien wel."

De Silk Road-gebruikers kunnen volgens haar fluiten naar de Bitcoins. "Als je bewust iets illegaals koopt, krijg je geen geld terug."

80 miljoen
De FBI is er, ondanks verscheidene pogingen, ook nog niet in geslaagd om de digitale portemonnee van Ulbricht te kraken. Daar zou 600 duizend Bitcoins op staan, zo'n 80 miljoen dollar.

Deel dit artikel