Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fava: Griekse puree van gele spliterwten

Home

RIANNE BUIS

Ingrediënten voor 6-8 porties:

500 g gele spliterwten, 2 uien, ca. 150 ml extra vierge Griekse olijfolie, 2 kleine laurierbladen, zout, sap van 1 grote citroen, 2 bosuien

De eigenaar van ons hotel in Heraklion (Kreta) wist precies wat we zochten: een taverna waar authentiek en fabuleus gekookt wordt. We belandden in restaurant Merastri en konden ons geluk niet op. Lokale paddestoelen van de houtskoolgrill, zuiglam uit de oven, gevulde courgettebloemen, botergaar varkensvlees gesmoord met knolselderij... alles was ontzettend lekker. Een van de simpelste gerechten van de kaart is Fava, een romige, zeer smakelijke puree van gele spliterwten, geserveerd met citroen, olijfolie en gehakte ui. Uit ervaring weet ik dat een goede fava afhangt van een zorgvuldige bereiding en goede ingrediënten. Thuis ben ik meteen aan de slag gegaan om Merastri's fava dan wel niet te evenaren, maar toch enigszins te benaderen. En het is gelukt, dankzij de aanwijzingen van Merastri's chef.

Gele spliterwten zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde groentenwinkels, natuurvoedingszaken, in toko's en Midden-Oosterse winkels. Fava is heerlijk als voorgerecht, opgediend met stevig, goed brood. Of geef het als voedzaam en voordelig hoofdgerecht, bijvoorbeeld met brood, een groene salade en sardines of plakken worst.

Was de spliterwten in een zeef onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Pel de uien en hak ze heel grof. Verhit 75 ml olijfolie in een zware pan en smoor de uien langzaam gaar, zonder te bruinen. Voeg de erwten toe en bak ze even mee. Doe de laurierbladen erbij en voeg zoveel water toe dat de erwten ca. 1 cm onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur dan laag en kook de erwten met het deksel schuin op de pan zachtjes gaar, in 30-40 minuten. Roer de erwten vaak door en voeg zonodig meer water toe. (Let er goed op dat de panbodem niet aanbrandt.) Voeg ca. 10 minuten voor het einde van de kooktijd zout toe.

Neem de pan van het vuur als de bonenpuree romig en zacht is. Neem de laurierbladen eruit. Dek de pan af met een schone theedoek, leg het deksel stevig op de pan en laat de puree ca. 30 minuten uitstomen. Pureer de bonenpuree met de staafmixer of in de keukenmachine, samen met het citroensap en de rest van de olijfolie, tot een glad mengsel.

Laat de puree (iets) afkoelen en breng zonodig op smaak met citroen, zout en/of olie. Dien op in een wijde schaal, giet er wat olie over en bestrooi met fijngehakte (bos)ui.

Deel dit artikel