Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Farmaceuten openen aanval op inspectie

Home

van onze verslaggever

DEN HAAG - Nefarma, de branche-organisatie van medicijnfabrikanten, heeft de frontale aanval geopend op de sector reclametoezicht van de inspectie voor de gezondheidszorg.

In een brief aan minister Borst (volksgezondheid) schrijft algemeen directeur C. de Visser dat de inspectie 'een kruistocht' voert tegen de geneesmiddelenindustrie. ,,De manier waarop dit gebeurt is slecht voor de Nederlandse gezondheidszorg.''

Volgens Nefarma brengt de inspectie 'nuttige activiteiten' van de industrie in diskrediet. De koepel doelt onder meer op de recente affaire met fabrikant Byk Nederland, die in het mondaine Italiaanse Sorrento voor 500 huisartsen een nascholing wilde organiseren. Volgens de inspectie was er daarbij sprake van verboden gunstbetoon aan de deelnemers. Zij zouden maar een fractie hoeven bij te dragen aan de totale kosten van de buitenlandse nascholing.

Byk hield vol dat het een degelijk wetenschappelijke cursus was, de inspectie stelde vast dat individuele fabrikanten per definitie geen wetenschappelijke bijeenkomsten kunnen organiseren zonder aan promotie van eigen produkten te doen. Inspecteur H. ter Steege dreigde met een proces-verbaal tegen de deelnemende artsen, waarop Byk besloot het evenement te annuleren.

Voor Nefarma is de maat vol. ,,De inspectie zet het voortreffelijke systeem van door de farmaceutische industrie verzorgde nascholingen voor artsen in Nederland volledig op losse schroeven'', aldus de brief aan Borst. De organisatie verwijt Ter Steege dat hij 'een persoonlijke en bovendien onwerkbare' uitleg geeft aan het Reclamebesluit Geneesmiddelen. Nefarma vindt dat de industrie en ook artsen worden gecriminaliseerd.

Borst wil niet reageren. Tweede Kamerlid Rob Oudkerk (PvdA) vat de brief van Nefarma op als een aansporing aan het parlement om het huidige Reclamebesluit Geneesmiddelen met spoed nog verder aan te scherpen.

Bij de Kamer ligt al geruime tijd een voorstel de regels verder toe te spitsen. ,,Als Nefarma vindt dat het huidige besluit door de inspectie niet juist wordt uitgelegd, moet ze zich tot de rechter wenden. Ik vind het armoedig dat Nefarma nu probeert via deze brief de inspecteur persoonlijk te beschadigen.''

Kamerlid Corrie Hermann (GroenLinks) zegt te hechten aan de handelingsvrijheid van de inspectie. ,,Zolang dat op basis van de wet- en regelgeving gebeurt, is er niets aan de hand.'' Hermann vindt de brief van Nefarma eenzijdig. ,,Ze spelen de vermoorde onschuld. Vast staat dat er geen gunstbetoon behoort te zijn bij voorlichting aan artsen. De inspectie is gerechtigd het reclamebesluit te hanteren en wat mij betreft doet de inspectie dat correct.''

Deel dit artikel