Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Fairphone-makers: 'Wij lopen tegen hetzelfde aan als Apple'

Home

Redactie Internet

Fairphone-initiatiefnemer Bas van Abel. © Arne Kuilman

Eerlijke telefoons laten maken in China is lastig, ook als je het heel graag wilt. Dat zegt Bas van Abel, initiatiefnemer van de Fairphone. Hij heeft drie medewerkers in China zitten om alles in goede banen te leiden.

"In de fabriek waar wij mee samenwerken, werken negenhonderd mensen. Wij kunnen niet opeens een deel van hen meer gaan betalen. We kunnen ze ook niet verbieden overuren te draaien. We hebben nu maar een fonds opgericht waar alle arbeiders aanspraak op kunnen maken", vertelt Van Abel.

Op een eerlijke manier telefoons laten maken in China is lastig, wil hij maar zeggen. De drie Fairphone-medewerkers houden al een half jaar een oogje in het zeil, om te voorkomen dat hun bedrijf met hetzelfde probleem wordt geconfronteerd als Apple: werkkrachten die sterven door uitputting.

Eerlijke variant
De Fairphone is de eerlijke variant van de populaire iPhone van Apple. De eerste 11.000 exemplaren worden na de jaarwisseling geleverd. Ze zijn gemaakt door een groep Nederlanders met steun van diverse bedrijven, waaronder ook Vodafone en KPN. Al 25.000 mensen maakten geld over voor zo'n duurzaam gemaakte telefoon. Die kost 325 euro. Het apparaat lijkt op een gewone smartphone en draait op het besturingssysteem Android.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel