Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Faillissement Ogem afgerond Na twaalf jaar regeling voor omstreden handtekeningen-marathon

Home

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het bankenconsortium dat bij Ogem was betrokken, betaalt 35 miljoen gulden aan andere schuldeisers van het vroegere concern. Daarmee komt een einde aan ruim twaalf jaar touwtrekken in het geruchtmakende faillissement van Ogem.

De curatoren mr H. Ophof en mr D. Slager blijken donderdag hun verslag over de afwikkeling bij de arrondissemenstrechtbank in Rotterdam te hebben ingeleverd. De curatoren hebben met de banken en twee andere instellingen die ook rechten op zekerheden bij Ogem hadden, voor de omstreden zekerheidsrechten een regeling getroffen.

De ABN Amro, de Nationale Investeringsbank en de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij zijn in ruil voor de 35 miljoen af van de beschuldiging dat zij de zekerheden onrechtmatig hadden verkregen.

Alle rechten

Toen eind jaren zeventig duidelijk werd dat Ogem in grote financiele problemen was gekomen, eisten de banken alle rechten over de bezittingen van het bedrijf op. De leiding van het concern ging daar uiteindelijk mee akkoord; op een zondagavond zetten de directie en de president-commissaris honderden handtekeningen waardoor de banken in feite het hele concern in handen kregen.

Ogem modderde daarna nog een kleine twee jaar door, waarna met behulp van een sterfhuisconstructie de gezonde delen werden gered en verliesgevende dochters samen met de holding failliet werden verklaard. Het zetten van alle handtekeningen op die zondagavond is later door de Ondernemingskamer als 'wanbeheer' betiteld, en de zekerheden, die de banken zich zo hadden verschaft, bleven daarmee omstreden. Met het betalen van 35 miljoen hebben de banken en de curatoren die kwestie nu uit de wereld geholpen.

Deel dit artikel