Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Extreme hitte blijft Zuid-Europa teisteren

Home

Steffi Ophalvens

In Athene schuilen toeristen voor de zon. © afp

In Griekenland, Spanje en Portugal heerst er op vele plaatsen extreme droogte. De hitte betekent ook een extreem hoog gevaar op bosbranden.

Het risico wordt nog vergroot doordat het al de hele zomer in Spanje tot nog toe ongewoon droog was. In de omgeving van Cuenca ten oosten van Madrid bestrijden de blusploegen een brand, die 300 hectare bos en struikgewas verwoestte.

Volgens de meteorologen zal de hittegolf, die door een front van hete lucht uit Afrika wordt veroorzaakt, vrijdag haar hoogtepunt bereiken. In steden als Madrid, Sevilla, Badajoz of Zaragoza zou het kwik tot 42 graden klimmen. De weerdienst gaf aan verschillende provincies in het centrum en het zuiden van het land de 'alarmfase rood'.

Portugal
Bij bosbranden in Portugal kwam een brandweerman om. De 53-jarige pompier raakte gisteren bij Figueiró dos Vinhos 200 kilometer ten noorden van Lissabon in zijn voertuig door de vlammen ingesloten. Vandaag woedde volgens de autoriteiten nog een bosbrand in de noordoostelijke gemeente Algoso op 30 kilometer van de Spaanse grens. Tegen eind juli hadden de branden in Portugal volgens officiële cijfers ruim 67.000 hectare bos verwoest. Dat is nu al driemaal zoveel als vorig jaar.

Griekenland
In Griekenland konden brandweer en blusvliegtuigen verschillende branden in het noorden en zuiden van het land deels onder controle brengen. De vlammen op het schiereiland Chalkidiki bedreigden volgens de brandweer geen bewoonde gebieden meer. Het vuur heeft daar sinds woensdag naar schattingen van de autoriteiten 300 hectare bos en landbouwgronden vernield. De brand was woensdag in het kloostergebied rond de berg Athos door een nog onbekende oorzaak uitgebroken. De politie is op zoek naar een man die ermee had gedreigd brand te stichten, als hij geen werk kreeg in de regio, aldus de openbare omroep NET.

Een andere grote brand op het schiereiland Peloponnesos is blijkbaar onder controle. Daar werden dinsdag en woensdag zeven mensen verwond. Een man werd opgepakt. Hij zou de brand uitgelokt hebben, toen hij een nog brandende sigaret wegwierp in verdord gras, meldde de televisie. Het gevaar op bosbranden blijft wegens de extreme droogte zeer hoog, waarschuwde de weerdienst.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie