Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Extra bijeenkomst 50Plus over scheuring

Home

Martine Baay-Timmerman leest een verklaring voor aan de pers. © anp

Ouderenpartij 50Plus houdt een extra congres om de leden te informeren over de scheuring binnen de Tweede Kamerfractie. Op 14 juni kunnen de leden van gedachten wisselen over situatie die volgens het partijbestuur is ontstaan door de opstelling van fractievoorzitter Norbert Klein.

Klein wilde fractiegenote Martine Baay uit de fractie zetten, maar het bestuur van 50Plus koos voor Baay en zegde het vertrouwen in Klein op. Die zit nu onder de naam 50Plus in de Kamer, Baay vertegenwoordigt de partij.

In een brief aan de leden legt vice-voorzitter Maurice Koopman uit waarom het bestuur de kant van Baay heeft gekozen. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor Robert Bluemink, bestuurslid van de stichting waarbij de fractiemedewerkers in dienst zijn. Volgens hem deed Martine Baay het 'heel behoorlijk', maar functioneerde Norbert Klein als leidinggevende 'onvoldoende'.

Terugkeer Henk Krol
In een reactie zegt Klein dat partij-oprichter en Eerste Kamerlid Jan Nagel er alleen maar op uit is geweest voormalig fractievoorzitter Henk Krol terug te laten keren. Krol gaf zijn Kamerlidmaatschap vorig jaar op toen hij in opspraak was geraakt door geen pensioenpremies af te dragen voor personeel van de Gay Krant. 'Met de komst van Martine Baay als collega-Kamerlid heeft een maandenlange structurele tegenwerking plaatsgevonden', stelt Klein. De partij zou zelfs een commissie onder voorzitterschap van Nagel hebben ingesteld om de terugkeer van Krol mogelijk te maken.

Maar volgens Nagel is die commissie bezig met een terugblik op de negatieve publiciteit rond 50Plus en de lessen die daar uit getrokken kunnen worden. De partij heeft Klein sinds zijn aantreden alleen maar geadviseerd hoe hij zich zou kunnen versterken, zegt Nagel. Volgens hem is het Klein zelf geweest die 50Plus in moeilijkheden bracht door aan te kondigen een andere koers te willen gaan varen en daar dan weer op terug te komen nadat het partijbestuur hem terecht had gewezen.

De ruzie binnen de fractie heeft de partij aanhangers gekost, bleek zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De ouderenpartij verloor drie zetels en houdt er nog een over. Bij de laatste verkiezingen haalde 50PLUS twee zetels.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie