Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Export van auto's meer dan verdubbeld

Home

© ANP

De export van oude en nieuwe auto's uit Nederland is in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld. Tegelijk worden er veel minder personenwagens gesloopt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de aanpassing van de BPM-regeling is verantwoordelijk voor de gegroeide export.

In 10 jaar tijd steeg het aantal geëxporteerde auto's met ongeveer 151.000 van 123.000 naar 274.000. In dezelfde periode werden er bijna 60.000 auto's minder gesloopt in Nederland (294.636 in 2002 naar 235.852 in 2011).

Uit cijfers van VWE Trendweb blijkt dat in de eerste 7 maanden van dit jaar er alweer 44.000 meer auto's zijn uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2011.

Sterke vlucht
Opvallend is dat de stijging van het aantal geëxporteerde auto's de afgelopen jaren een sterke vlucht nam. Volgens brancheorganisatie Bovag en het bedrijf VWE, een grote speler in de auto-export, komt dat door een aanpassing van de BPM-regeling, de belasting op personenauto's en motorrijwielen.

'Als iemand een auto exporteert die is gebouwd na oktober 2006, dan krijgt diegene de resterende BPM terug', legt een woordvoerder uit. 'Voorheen kon dat niet, waardoor Nederlandse auto's duur waren.'

Lease-auto's
Vooral lease-auto's gaan de grens over. Die zijn vaak 4 jaar in gebruik en rijden veel kilometers. 'Nederlanders willen die veelal zware diesels met veel kilometers op de tellers niet hebben, maar in het buitenland zijn ze gewild. De auto's zijn vaak goed onderhouden; we hebben hier geen bergen, goed asfalt en de APK-keuringen. Daardoor kan de export de komende jaren hoog blijven.'

De dalende trend in het aantal sloopauto's komt doordat auto's steeds langer meegaan, zo laat de Bovag weten. Ook worden er oude auto's geëxporteerd naar Afrika en vooral Oost-Europa. 'Vanaf daar gaan ze vaak nog verder naar het oosten', aldus een woordvoerder van VWE.

Ook valt op dat een aanzienlijk deel, namelijk 30 procent van de totale export van auto's, uit de provincie Noord-Holland komt. De stijging van de afgelopen 10 jaar is in die provincie dan ook verreweg het best te zien; het aantal steeg namelijk van 37.000 naar 81.000. Dat kan verklaard worden door de automarkt in Beverwijk en de hoofdvestiging van VWE in Heerhugowaard.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie