Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Excuses regering Suriname voor moordpartij 1986

Home

(Novum) - De Surinaamse regering excuseert zich voor een slachting in 1986, waarbij minstens 39 mensen om het leven kwamen en tientallen mensen het regenwoud moesten invluchten. President Ronald Venetiaan biedt zaterdag verontschuldigingen aan in een dorp vlakbij het verlaten dorpje Moiwana, waar regeringstroepen van de toenmalige militaire dictatuur mannen, vrouwen en kinderen doodschoten en hun huizen in brand staken.

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten stelde vorig jaar een ultimatum, dat 15 juni afliep, aan Suriname om zich te verontschuldigen. Het Zuid-Amerikaanse land werd ook opgelegd schadevergoeding aan overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers uit te keren en de schuldigen te vervolgen. De Surinaamse regering heeft aangegeven de uitspraak van het hof uit te voeren, maar zegt hulp nodig te hebben van overlevenden.

De vergoedingen zijn niet betaald en het onderzoek naar de zaak verloopt moeizaam omdat getuigen angstig zijn. De voormalige dictator en legerleider Desi Bouterse, die wordt vervolgd wegens het gelasten van de moord op vijftien politieke tegenstanders in 1982, zit momenteel in de oppositie, maar blijft een machtige figuur in de voormalige Nederlandse kolonie.

"Het onderzoek is gaande, maar we hebben meer medewerking van mogelijke getuigen nodig", zei advocaat-generaal Soebhas Punwasi vrijdag tegen persbureau Associated Press. "Ik hoop dat mensen zaterdag na het formele excuus ervan overtuigd zijn dat er inderdaad iets wordt gedaan, en misschien krijgen we meer medewerking."

De voorzitter van mensenrechtengroepering Moiwana sprak haar frustratie uit over de regering. "Ik denk niet dat de president door het hof bevolen had moeten worden formele excuses aan te bieden. Dat had hij lang geleden al moeten doen." Ze gaat zaterdag naar de ceremonie in Moengo, 120 kilometer ten oosten van de hoofdstad Paramaribo, en hoopt dat ze de president hoort zeggen dat 130 nabestaanden en overlevenden ruim tienduizend euro krijgen toegekend als compensatie.

De slachtoffers van de slachting waren N'Djuka, een groep marrons die afstamt van ontsnapte slaven uit Afrika. Ten tijde van de slachting vocht Bouterse, die in 1980 aan de macht kwam, tegen het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk, zelf een marron. Bouterse moest in 1987 de macht opgeven. Het onderzoek naar de moorden werd vertraagd, mede doordat onderzoeker Herman Gooding in 1990 werd doodgeschoten nadat hij een militaire barak verliet.

Deel dit artikel