Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Excuses Amerikaanse ambassadeur om no-gozones

Home

Marno de Boer

Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, tijdens een persconferentie deze week op de Amerikaanse ambassade. © ANP

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, heeft excuses aangeboden voor zijn uitspraken uit 2015 dat er in Nederland no-gozones bestaan en dat politici in brand worden gestoken. Hij zei dat destijds tijdens een bijeenkomst van de conservatieve David Horowitz Foundation, een organisatie die ook de PVV met financiële bijdragen ondersteunt.

In De Telegraaf zegt Hoekstra nu te schrikken als hij terugkijkt op zijn eerdere stelling, die ‘gewoon fout’ was. Hij zegt zich niet meer te herinneren hoe hij tot de bewering kwam, en er spijt van te hebben.

Lees verder na de advertentie

Donderdag droeg het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken de ambassadeur op zijn excuses te maken. Onderminister Steve Goldstein zei in Washington dat Hoekstra hierover een interview aan een Nederlandse krant zou geven en dat hem ‘duidelijk is gemaakt dat hij door moet gaan om dit achter zich te laten, en hij begrijpt dat heel goed’.

Hoekstra ontkende voor de camera de uitspraak ooit te hebben gedaan. Het zou gaan om nepnieuws over hem.

De uitspraak uit 2015 achtervolgde Hoekstra al langere tijd. Afgelopen december vroeg het programma ‘Nieuwsuur’ hem ernaar, waarna hij aanvankelijk voor de camera ontkende die uitspraak ooit te hebben gedaan. Het zou gaan om nepnieuws over hem.

Toen hij hierop werd geconfronteerd met de opnamen uit 2015 ontkende Hoekstra vervolgens het woord nepnieuws gebruikt te hebben. Later betuigde hij in een verklaring spijt over dit deel van de televisieuitzending.

Hoekstra zat jarenlang in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar hij onder meer de commissie voor de inlichtingendiensten voorzat. Hij verhuisde met zijn ouders op driejarige leeftijd vanuit Groningen naar de VS.

Deel dit artikel

Hoekstra ontkende voor de camera de uitspraak ooit te hebben gedaan. Het zou gaan om nepnieuws over hem.