Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Examens dit jaar iets beter gemaakt

home

VMBO-scholieren hangen de vlag uit. © ANP

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) is voorzichtig optimistisch over het feit dat de examens op de middelbare scholen iets beter lijken te zijn gemaakt dan in voorgaande jaren.

'Het is te vroeg om nu te juichen. Maar het zou mooi zijn als dit zich ook vertaalt in de definitieve uitslag. Dat weten we na de herkansingen, die op 18 juni beginnen', stelt de minister vandaag.

Door exameneisen zijn dit jaar strenger: het gemiddelde van alle examencijfers moet vanaf dit jaar een 5,5 of hoger zijn terwijl er vroeger kon worden gecompenseerd. Daardoor wordt gevreesd dat meer leerlingen zullen zakken dan in vorige jaren. Door de gegevens van het College van Examens (CvE), dat een lichte stijging waarnam bij het gemiddelde cijfer bij de centrale examens, kan die voorspelling nu iets ten goede worden getemperd.

Het CvE kijkt enkel naar de resultaten per vak en niet naar de resultaten per leerling. Het is daardoor niet mogelijk om vast te stellen hoeveel leerlingen zijn gezakt. Wel verwacht het college dat het percentage gezakte leerlingen iets lager zal zijn dan eerder berekend.

Havo- en vwo-leerlingen horen vandaag of ze zijn geslaagd. De vmbo-leerlingen kregen gisteren de uitslag al. In totaal deden 206.870 scholieren dit jaar eindexamen. In september komen de definitieve cijfers over het aantal geslaagde en gezakte scholieren.


Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.