Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-voorman Mossad: ons grootste probleem is joods extremisme

Home

Robin de Wever

Orthodoxe Jood. © REUTERS

Israëls grootste dreiging komt van binnenuit. Joods extremisme is gevaarlijker dan de nucleaire plannen van Iran. Dat zegt Efraim Halevy, voormalig leider van de geheime dienst Mossad.

Ultra-orthodox extremisme zou de levens van Israëli hebben 'verduisterd'. 'De radicalisering van charediem-joden vormt een grotere bedreiging dan Ahmedinejad', vertelde Halevy vorige week tijdens een toespraak. Charediem leven volgens strenge religieuze voorschriften. De mannen zijn te herkennen aan hun zwarte kleding en pijpenkrullen.

Lusten
In september trokken negen kadetten van de Israëlische officiersopleiding landelijke aandacht toen ze weigerden naar zingende vrouwen te luisteren. Vrouwelijk gezang zou bij mannen onreine lusten opwekken. Halevy staat niet alleen in zijn kritiek. De vroomheid van de charediem zou onderwerp van een maatschappelijk debat.

Ultra-orthodoxe joden zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Het hooggerechtshof besliste onlangs dat vrouwen tijdens busritten niet op de achterste banken hoeven te zitten. Ultra-orthodoxen houden geslachten in het openbaar graag apart.

Scheiding
Met name in de Jeruzalemse wijk Mea Shearim laten ze zich gelden. Tijdens het jaarlijkse loofhuttenfeest scheiden ze mannen van vrouwen door doeken op te hangen.

Winkels die niet aan de strengste religieuze voorschriften voldoen, lopen het risico vernield te worden. Vorige maand sloopten Sikrim-joden, een bijzonder radicale groep, een ijswinkel omdat het likken van ijs zou uitnodigen tot promiscuïteit.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie