Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ex-RAF-terrorist heeft berouw om dood agent

Home

Van onze redactie buitenland

De voormalige RAF-terrorist Knut Folkerts betuigt spijt van de moord op een Nederlandse agent in 1977.

,,Ik betreur het ten zeerste’’, zegt Folkerts, die op 22 september 1977 in Utrecht agent Arie Kranenburg doodschoot. Tegen het Duitse weekblad Der Spiegel noemt Folkert het buitengewoon spijtig dat hij zijn daad niet ongedaan kan maken. Folkerts schoot Kranenburg neer toen hij bij een politiecontrole werd aangehouden.

De Duitser kreeg in Nederland wegens moord en poging tot moord twintig jaar gevangenisstraf, maar de Nederlandse justitie leverde hem in oktober 1978 uit aan Duitsland. Daar werd hij gezocht wegens activiteiten voor de verbode Rote Armee Fraktion (RAF). Een rechtbank in Stuttgart veroordeelde hem voor betrokkenheid bij de moorden op de industrieel Hans Martin Schleyer en rechter Buback tot levenslang.

In 1995 kwam Folkerts voorwaardelijk vrij. De weduwe van de vermoorde agent nam dat hoog op. Haar protesten leidden er in 2005 toe dat de Nederlandse justitie Duitsland verzocht Folkerts opnieuw op te pakken, en alsnog de twintig jaar te laten uitzitten die hij in Nederland kreeg.

Folkerts, nu 54 jaar oud, zegt in het interview dat hij zich de gevoelens van de nabestaanden van Kranenburg wel kan voorstellen. Ook gaat hij in op zijn beweegredenen om zich bij de RAF aan te sluiten: ,,Wij geloofden dat wij in samenhang met wereldwijde bewegingen iets konden doen in de richting van bevrijding en sociale gerechtigheid. Maar de theorie en het optreden van de RAF hebben aangetoond dat dit onjuist was.’’

Folkerts stelt zich kritisch op tegenover het Nederlandse verzoek dat hij alsnog twintig jaar moet zitten voor de moord op Kranenburg. Hij meent dat hij voldoende is gestraft en suggereert politieke beweegredenen bij de Nederlandse autoriteiten. ,,Ik hoop dat na drie decennia de tijd van bestraffen voorbij is’’, aldus Folkerts.

Een rechtbank in Hamburg moet zich nog over het Nederlandse verzoek uitspreken.

Deel dit artikel